RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Як допомогти серцю в спеку: кардіолог дала 5 важливих рекомендацій

За даними метеоресурсів, літо 2022 року буде спекотним. Як відомо, спека - це зайве навантаження на організм у цілому та серцево-судинну систему зокрема. Серце в спеку працює на межі, що може спровокувати загострення хронічних захворювань. Кардіолог Оксана Самусенко розповіла, що відбувається з органом під дією високих температур та як уберегтися від негативних наслідків.

Лікар зазначила, що до підвищеної температури навколишнього середовища особливо чутливі люди старшого віку, діти, а також пацієнти з ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю та цукровим діабетом. Для цих категорій людей спека несе особливу небезпеку.

Фото: Pixabay

Під дією жарких температур відбуваються:

1. Коливання артеріального тиску. Під впливом тепла судини розширюються, що зумовлює зниження артеріального тиску. Однак у людей із цукровим діабетом, захворюваннями нервової системи механізми терморегуляції порушені, що може зумовлювати різкі "скачки" АТ.

2. Втрата рідини є причиною згущення крові, що у людей з ішемічною хворобою серця може ускладнюватись інсультами, інфарктами, тромбозами.

3. Зміни електролітів. Калій (К+): зменшення калію у зв'язку з підвищенням потовиділення, може призводити до порушення серцевого ритму, пришвидшеного серцебиття. Магній (Mg2+): втрата внутрішньоклітинного магнію негативно впливає на стресостійкість, посилює тривогу і депресію, викликає судоми м'язів литок. Натрій (Na+): збільшення концентрації натрію призводить до затримки рідини та появи набряків.

4. Під впливом зневоднення, коливань артеріального тиску, прискореного серцебиття, серце вимагає значно більше кисню та поживних речовин і починає працювати на межі своїх компенсаторних можливостей, що є причиною погіршення симптомів:

  • ішемічної хвороби серця;
  • серцево-судинної недостатності.

Фото: Pixabay

Як уберегтися?

- Уникайте прямих сонячних променів.

- Не вживайте алкоголь, каву, газовані напої – вони посилюють зневоднення організму.

- Носіть легкий одяг із натуральних тканин та сонцезахисні убори.

- Обмежте фізичне навантаження.

- Пийте більше рідини – води, натуральних соків, компотів із сухофруктів. Добовий об'єм рідини досягає 2,5-3 л, а для людей із серцевою недостатністю – не більше 1-1,5 літри.

- Дотримуйтесь призначення лікаря та не займайтеся самолікуванням!

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я