Міф про те, що кава шкідлива для здоров'я, давно розвінчали. Дедалі більше досліджень показують позитивний ефект ароматного напою. Але крім самого факту вживання кави важливо, як ви її заварюєте. Дієтолог Світлана Фус у своєму Instagram-блозі розповіла, яка кава найкорисніша.
"Щоб кава була корисною, крім помірності у вживанні, необхідно також правильно вибрати і приготувати її. Краще купувати каву в зернах. Молота втрачає частину свого аромату, тому найсмачнішою буде подрібнена безпосередньо перед заваркою, - пише Фус. - Уникайте розчинної, яку отримують внаслідок складних промислових процесів".
Найгіршою дієтолог назвала каву типу "3 в 1" або розчинне капучіно в пакетиках. Причина - велика кількість цукру, емульгаторів та шкідливих жирів. Крім того, у таких напоях містяться підсилювачі смаку та запаху, які можуть не найкращим чином впливати на печінку.
Читайте також: Кава з молоком виявилася кориснішою за звичайну: вчені поділилися висновками.
"Натуральна кава для печінки не тільки не шкідлива, а й у розумних кількостях корисна, - пише Фус. - Цю користь визначають наявність гіркості та антиоксидантів у зернах".
Що стосується найкращого способу заварювання кави, експерт радить паперові фільтри. Через них безперешкодно проходять цінні поліфеноли – антиоксиданти із кавових зерен.
Також важливо, коли ви п'єте каву. Дієтолог радить утриматися від цього напою на голодний шлунок, щоб не подразнювати слизову. Не варто пити каву після їжі, яка містила залізо - так цей елемент гірше засвоюється.
Раніше експерти розповіли, чи потрібно пити молоко для зміцнення кісток та суглобів.