RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Чи треба пити 2 літри води в день: лікар дала відповідь

Існує думка, що кожна людина обов'язково має випивати два літри води в день. Насправді денна норма споживання рідини індивідуальна і залежить від багатьох чинників. Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'яз розвіяла популярний міф та розповіла, скільки води треба пити в день.

Фото: instagram.com/doctor_kryvoviaz

"Досить поширений міф - треба пити не менше 2-х літрів води в день. Насправді конкретних рекомендацій по питному режиму немає. Все залежить від віку, ваги, рівня фізичної активності, кліматичних умов, стану здоров'я і т.д. Тобто, все, як завжди - індивідуально", - поділилася лікар в Instagram.

Юлія Кривов'яз нагадала, що у поняття "рідина" входить не тільки вода, а будь-яка рідина, яка вживається, - від бульйону до чаю. Також не варто забувати про овочі та фрукти - вони теж до 98% складаються з рідини.

Ендокринолог радить привчити себе пити негазовану воду, а не сік, морс або компот.

Читайте також: Пити чи не пити: кардіолог розповіла про користь та шкоду кави для серця.

Фото: Getty Images

Як дізнатися скільки води пити в день?

"У людини є простий механізм для визначення потреби в рідині - спрага. Відчуваєте її, тоді і пийте воду. У літніх людей відчуття спраги може дещо притуплюватися, вони можуть її не відчувати", - розповіла лікар.

Як оцінити чи достатньо ви вживаєте рідини?

  1. Ви не відчуваєте спраги.
  2. Сечовипускання відбувається регулярно, при цьому сеча світло-жовтого кольору.

Ендокринолог додала, що у своїй практиці часто стикається з дівчатами, які змушують себе випивати два літри води в день з метою схуднення. Вони роблять це навіть тоді, коли не хочуть і не можуть пити. Юлія Кривов'яз наголошує, що так робити не варто.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: