RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Кава з молоком виявилася кориснішою за звичайну: вчені поділилися висновками

Про користь кави сказано багато, і вчені продовжують досліджувати її позитивні властивості. Цього разу команда з Копенгагенського університету виявила, що комбінація антиоксидантів у каві та білків у молоці подвоює протизапальні властивості напою. Своїми висновками вони поділилися в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry.

У каві містяться поліфеноли - антиоксиданти, які допомагають зменшити окислювальний стрес в організмі та знизити рівень запалення. Дослідників цікавило, як поліфеноли поводяться у поєднанні з амінокислотами – "будівельними блоками" білків. Результати виявилися багатообіцяючими.

Фото: pexels.com

"Коли поліфенол реагує з амінокислотою, його інгібуючий (пригнічуючий) вплив на запалення в імунних клітинах посилюється. Цілком можливо, що цей коктейль також може благотворно впливати на запалення у людей", - розповіла Маріанна Ніссен Лунд, яка очолювала дослідження.

Читайте також: Чи варто пити молоко для зміцнення кісток та суглобів: пояснення експертів.

Щоб дослідити протизапальний ефект, вчені застосували штучне запалення до імунних клітин. В результаті клітини, оброблені комбінацією поліфенолів і амінокислот, вдвічі ефективніше боролися із запаленням, ніж клітини, до яких додавалися лише поліфеноли.

"Реакція між поліфенолами та білками відбувається у деяких вивчених нами кавових напоях з молоком, - пояснює Маріанна Ніссен Лунд. - Потенційно корисний протизапальний ефект також може виникати при поєднанні інших продуктів, що складаються з білків та фруктів чи овочів. Щось подібне відбувається, наприклад, з м'ясною стравою з овочами або смузі, якщо ви обов'язково додасте туди трохи білка, такого як молоко чи йогурт".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я