Про користь кави сказано багато, і вчені продовжують досліджувати її позитивні властивості. Цього разу команда з Копенгагенського університету виявила, що комбінація антиоксидантів у каві та білків у молоці подвоює протизапальні властивості напою. Своїми висновками вони поділилися в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry.

У каві містяться поліфеноли - антиоксиданти, які допомагають зменшити окислювальний стрес в організмі та знизити рівень запалення. Дослідників цікавило, як поліфеноли поводяться у поєднанні з амінокислотами – "будівельними блоками" білків. Результати виявилися багатообіцяючими.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Фото: pexels.com

"Коли поліфенол реагує з амінокислотою, його інгібуючий (пригнічуючий) вплив на запалення в імунних клітинах посилюється. Цілком можливо, що цей коктейль також може благотворно впливати на запалення у людей", - розповіла Маріанна Ніссен Лунд, яка очолювала дослідження.

Читайте також: Чи варто пити молоко для зміцнення кісток та суглобів: пояснення експертів.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Щоб дослідити протизапальний ефект, вчені застосували штучне запалення до імунних клітин. В результаті клітини, оброблені комбінацією поліфенолів і амінокислот, вдвічі ефективніше боролися із запаленням, ніж клітини, до яких додавалися лише поліфеноли.

"Реакція між поліфенолами та білками відбувається у деяких вивчених нами кавових напоях з молоком, - пояснює Маріанна Ніссен Лунд. - Потенційно корисний протизапальний ефект також може виникати при поєднанні інших продуктів, що складаються з білків та фруктів чи овочів. Щось подібне відбувається, наприклад, з м'ясною стравою з овочами або смузі, якщо ви обов'язково додасте туди трохи білка, такого як молоко чи йогурт".