RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Вчені назвали напій, який може покращити стан печінки і захистити її від жирової хвороби

Лікарі давно радять перестати демонізувати каву, і навіть кардіологи відзначають її користь для серця. У новому дослідженні вчені з Португалії виявили, що ароматний напій може зменшити тяжкість неалкогольної жирової хвороби печінки.

Результати роботи опубліковано у науковому журналі Nutrients. Команда Університету Коїмбри дійшла висновку, що кофеїн, поліфеноли та інші сполуки кави можуть протидіяти окислювальному стресу в печінці у людей з ожирінням та діабетом 2 типу.

Фото: pexels.com

Експерти оцінили показники 24-годинного скринінгу сечі та дані про споживання кави, які надавали самі пацієнти в анкетах. У дослідженні взяли участь 156 чоловіків та жінок середнього віку. Усі вони мали зайву вагу або ожиріння, а 98 осіб – цукровий діабет 2 типу.

Читайте також: Чи варто пити молоко для зміцнення кісток та суглобів: пояснення експертів.

Вчені проаналізували зразки сечі на кофеїнові та некофеїнові метаболіти, включаючи параксантин, теофілін, п-кумарову кислоту, тригонеллін та кавову кислоту. Вони також зробили заміри тіла, зібрали та проаналізували зразки крові та виконали сканування печінки. Дослідження дало їм докази, що метаболіти кави можуть запобігти прогресу тяжкості неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖБП).

НАЖБП тісно пов'язана з ожирінням, резистентністю до інсуліну та цукровим діабетом 2 типу. Вона розвивається, коли в печінці накопичується дуже багато жиру, що є частим наслідком недостатньої фізичної активності та нездорового харчування. НАЖБП - це хронічне захворювання, яке може прогресувати до фіброзу печінки, цирозу та інших серйозних проблем.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я