RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Коли краще пити каву, щоб не болів шлунок: лікар дала відповідь

Багато людей люблять починати свій ранок з чашечки ароматної кави, не завжди встигаючи при цьому поснідати. Однак вживання смачного напою слід контролювати, щоб не нашкодити власному здоров’ю. Лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська розповіла, чи можна пити каву на голодний шлунок і чи варто її вживати при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Лікар-гастроентеролог Євгенія БелінськаФото: instagram.com/dr.belinska

"У суспільстві дуже поширеною є думка, що кава при будь-яких хронічних захворюваннях ШКТ під суворою забороною. А кава з тістечком - то взагалі жах. Але не варто демонізувати їжу. Якщо зараз ви знаходитесь в ремісії (тобто не маєте активних скарг з боку ШКТ), то каву пити можна, і навіть з тістечком. Але не на голодний шлунок", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.

Експертка радить пити каву десь через годину - півтори після їжі. Вона зазначає, що якщо запивати кавою кожен прийом їжі - дефіцит заліза гарантований, і не лише його.

Чи є пацієнти, які мають взагалі відмовитись від кави, якщо вона погіршує стан?

  • Якщо ви чітко відслідкували кореляцію "попив каву - з‘явилась печія, біль у шлунку тощо", то краще відмовитись на певний час від цього напою.
  • З обережністю варто вживати каву тим, хто має жовчно-кам‘яну хворобу або будь-які хвороби чи стани, які супроводжуються діарейним синдром. Кава має жовчогінний еффект.

Як краще пити: з молоком чи без?

Тут, за словами лікаря, особливої різниці немає. Обирайте, опираючись на власні вподобання. У випадку, якщо у вас непереносимість лактози, можна замінити його альтернативним продуктом. Додавайте рослинне, безлактозе або ж вживайте звичайне молоко і самостійно додавайте до нього лактазу.

До усього вищесказано спеціалістка додає:

"Кава має позитивний вплив для профілактики хвороби Альцгеймера та Паркінсона. Тому не бійтесь радіти життю і різноманітно харчуватись. Хвороби ШКТ - не вирок. Зараз навіть є дослідження, які спростовують вплив харчування на запальні захворювання кишківника".

Фото: unsplash.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я