Пшоно часто недооцінюють, але ця крупа не поступається користю іншим. Пшоняна каша поживна і має багатий склад – вітаміни та мінерали, які необхідні для нормального функціонування організму. Лікар-дієтолог, ендокринолог Наталія Самойленко назвала корисні властивості пшона та розповіла, кому варто додати його в раціон.
"Ця крупа має дуже складний склад, і вона є дуже поживною. У ній міститься все, що необхідно для того, щоб бути ситим, здоровим, а ще й красивим. Ця крупа ніби створена для того, щоб жити довго і мати здорове серце, здорові судини, не мати хвороб ендокринної системи. Пшоно допомагає впоратися з інтоксикацією, тобто виводить все зайве", - розповіла дієтолог в ефірі "Сніданку з 1+1".
Ще один факт про пшоно - ця крупа не містить білок глютена. Тому ця крупа підходить для людей, яким показана безглютенова дієта.
Читайте також: Дотримуйтесь простих правил: дієтолог розповіла, як отримати максимум користі від зелені.
За словами дієтолога, цінність пшона, на відміну від інших круп, у тому, що воно містить дуже повільні вуглеводи при поєднанні з амінокислотами рослинного походження та жирами. Це поєднання дає певне насичення і людина не хотітиме їсти протягом декількох годин.
Коли краще їсти пшоняну кашу?
Дієтолог рекомендує вживати пшоно у першій половині дня. Пшоняна каша на сніданок - запорука енергії на весь день. Пшоно добре комбінується з білковими продуктами в обід. На вечерю краще відмовитись від пшоняної каші, особливо людям, які мають зайву вагу або високий рівень цукру в крові.
З чим поєднувати пшоно?
"Ця крупа дружньо ставиться до багатьох продуктів, - каже Наталія Самойленко. - Доречні будуть поєднання з овочами, зеленню, фруктами, у першій половині дня, можна додавати білкові продукти, наприклад м'ясо, риба".
Раніше вчені розповіли, які продукти можуть захистити мозок від деменції.