RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Чи потрібно "чистити" організм від шлаків: міфи і факти про детокс

Сьогодні складно знайти людину, яка нічого не чула б про детокс. "Чистка" організму дуже популярна серед людей, які хочуть скинути зайву вагу та покращити самопочуття після святкового застілля, масної вечері або щоденного вживання фаст-фуду. Та чи насправді вона ефективна? Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" відповіла, чи потрібен організму регулярний детокс від шлаків.

"Річ у тім, що такого явища, як зашлакованість організму не існує. Якщо ти не маєш проблем у роботі печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, то організм чудово впорається самотужки навіть після тижня споживання святкового раціону", - пояснили експерти.

Фото: pixabay.com

Фахівці підкреслили, що жодні настоянки та детокс-коктейлі не варті вашого здоров'я.

"Настоянка на травах, щоб "прогнати жовч", може призвести до жовчної кольки - дуже неприємного й болісного стану. Чистка судин за допомогою детокс-коктейлів теж не є дієвою. Холестеринові бляшки не утворюються за день чи тиждень. Так само неможливо від них позбутись просто за допомогою "чарівних" коктейлів. До того ж детокс-методи можуть нашкодити нормальній мікрофлорі кишечника, призвести до загострення гастриту та виразки. Особливо це стосується людей, які мають діабет, хвороби нирок і ШКТ", - пояснили в "Бережи себе".

Читайте також: Як не нашкодити здоров'ю під час застілля на Великдень: поради дієтолога.

Чому стає легше після "чистки"?

Коли ви переходите на дієту та/або детокс-раціон, то починаєте менше споживати калорій та оброблених продуктів. Тому спочатку ви відчуєте покращення організму і навіть худнете. Однак, це короткостроковий ефект.

Як покращити самопочуття:

  • пийте достатню кількість води;
  • дотримуйтесь збалансованого раціону (додайте більше овочів, фруктів, зменшіть вживання тваринних жирів);
  • відмовтеся від алкоголю та куріння;
  • фізична активність - запорука хорошого самопочуття та нормальної роботи травної системи.

Довіряйте своєму організму. Йому потрібні не детокс-коктейлі, а турбота та здорове харчування.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Дізнайтеся також, чи дійсно сніданок - найважливіший прийом їжі.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я