Мами та бабусі з дитинства нам вселяли та продовжують наполягати на тому, що перші страви обов'язково мають бути присутніми у щоденному раціоні, щоб не було проблем із травленням. Проте насправді користь рідкої їжі сильно перебільшена. Дієтолог Лідія Полянчук назвала переваги та недоліки щоденного вживання супу.
Плюси вживання супу:
- Суп можна приготувати з будь-яких інгредієнтів (картопля, буряк, м'ясо/риба, капуста, морква, квасоля, крупа і т.д.), що значно полегшує приготування страви. Менше йде часу на приготування.
- Перші страви швидко насичують та відновлюють працездатність.
- Поповнюють кількість рідини в організмі.
Харчовий стереотип: дієтолог розвінчала міф про необхідність сніданку.
Мінуси вживання супу:
- Під час термічної обробки, продукти втрачають свої корисні властивості.
- Жирні наваристі супи, крім високо-калорійності, змушують нашу травну систему працювати в "посиленому режимі", протипоказано при захворюванні ШКТ та не рекомендовано людям із захворюваннями серцево-судинної системи, атеросклерозі. Як альтернатива - готувати суп на вторинному бульйоні.
- Не рекомендовано споживати суп температури вище аніж +45 (через опіки ротової порожнини та стравоходу).
- Не рекомендовано грибні та бобові супи людям, які мають порушення білкового обміну та подагру (через вміст пуринів).
- При набряках не рекомендовано - розсольники, супи з квашеною капустою, з великою кількістю солі та спецій.
"Суп - не обов'язкова умова щоденного раціону. Але якщо ви любите суп, то чому ні? За умови якщо будете враховувати вищеперелічені факти", - зазначила Лідія Полянчук.
- Читайте також, які страви краще їсти зранку. Лікар назвала топ-5 найкорисніших сніданків.
- Також почитайте, що таке усвідомлене харчування та в чому його користь.