RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Харчовий стереотип: дієтолог розвінчала міф про необхідність сніданку

Коли справа стосується сніданку, часто пригадують цитату "снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак". Однак вважати таку думку єдино правильно не слід, оскільки прогрес не стоїть на місці і вчені роблять нові відкриття, після яких їх висновки стосовно того чи іншого питання змінюються. Так, лікар-дієтолог Оксана Скиталінська пояснила, чому обов'язковий сніданок - скоріше нав'язаний суспільством стереотип, аніж правило, яке не можна порушувати.

Оксана СкиталінськаФото: facebook.com/O.Skytalinska

"Кожен з нас неодноразово чув, що сніданок необхідний настільки, що якщо його пропускати, то почнуться якісь серйозні проблеми із здоров'ям, зокрема, ожиріння, чи утворяться каміння в жовчному чі просто не буде "варити" голова. Багато моїх пацієнтів розповідають, що прокинувшись, відразу йдуть на кухню і снідають. Прямо відразу. Інколи є душ, рідше - зарядка чи спортзал. Однак нічого обов'язкового для всіх в харчуванні немає. Як немає заборонених продуктів", - розповіла експертка на своїй сторінці у Facebook.

Фахівець пояснює, що метаболізм (обмін речовин) - це система різних біохімічних перетворень, внаслідок яких харчові речовини потрапляють в організм, засвоюються та зазнають перетворень всередині клітин, а продукти обміну виводяться у зовнішнє середовище.

"Обмін речовин - необхідна умова існування живих організмів. І на цей процес впливають різні фактори, і це далеко не сніданок. Тобто вживаючи чи не вживаючи сніданок, ми не можемо якось кардинально змінити наш обмін речовин, це було б занадто банально для такої складно організованої системи, яка пройшла горнило еволюції, як наш організм", - наголошує дієтолог.

За словами експертки, за обмін речовин відповідають гени, мікробіом, гормони, склад їжі, вплив стресу і багато інших факторів. "Ми не є однаковими машинами, ми по-різному реагуємо на однакові продукти, - каже Скиталінська. - Тому і рекомендації не можуть бути для всіх однаковими".

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Чи правда, що пропускаючи сніданок, можна швидше набрати вагу і дійти до ожиріння?

"Перед тим, як відповісти на це запитання, нагадаю, що у кожної людини своє уявлення про сніданок. Не кажучи вже про традиції країни, сім'ї і просто смакові уподобання. Хтось любить кашу, хтось - яйця із сосисками, тост із маслом та сиром, хтось обмежується лише кавою. І подальший день у кожного різний: хтось весь день сидить за комп'ютером, а хтось качається в спортзалі", - пояснює спеціалістка.

Лікар розповіла про дослідження, результати якого були опубліковані в 2019 році у British Medical Journal. Видання оприлюднило систематичний огляд і метааналіз досліджень результатів пропущеного сніданку. До уваги взяли 52 дослідження, на які спирались харчові рекомендації багатьох країн. "І виявилося, що більшість з них не відповідали вимогам проведення експерименту, тому їхнім висновкам довіряти не можна, - каже експертка. - Із тих 11, які залишились, висновки не показували, що сніданок якось впливає на обмін речовин. Скоріше, навпаки, виходило, що пропуск сніданку може бути хорошою стратегією для того, хто бажає знизити масу тіла".

Отже, чи потрібно снідати?

"Так, якщо Вам так зручно і комфортно. Але має значення, що їсти", - наголошує дієтолог.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Скиталінська поділилася наступними корисними порадами:

  • вживайте овочі з кожним прийомом їжі, не менше 2-3 порцій в день.
  • Додавайте листову зелень та ягоди.
  • Щодо пропорцій овочів та фруктів, то це приблизно 3:1.
  • Додавайте індуктори аутофагії - поліаміни - ростки зерно-бобових, продукти ферментації: квашена капуста, йогурт, пармезан.
  • Не забувайте про прянощі та пряні трави: куркуму, базилік, розмарин.
  • Хоча би 1-2 рази в тиждень вживайте бобові та горіхи.
  • А ще - сніданок можна поєднати з обідом.

Фото: Getty Images

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я