RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Дотримуйтесь простих правил: дієтолог розповіла, як отримати максимум користі від зелені

Скоро розпочнеться сезон свіжої зелені, тому актуальним стане питання, як правильно використовувати в раціоні ранню зелену цибулю, петрушку, кріп та інші трави, щоб отримати максимум користі. Дієтолог Світлана Фус назвала три важливі правила, яких варто дотримуватись.

"Весна вже зовсім скоро почне обдаровувати нас свіжими овочами. Ми хрустимо редисом, щедро посипаємо страви зеленою цибулею і ранньою зеленню. І все ж, до їх вибору потрібно підходити уважно. Що потрібно знати? Те, що зелень ціниться тим, що в ній велика кількість фолієвої кислоти (вітаміну В9), вітаміну К, каротиноїдів (в тому числі бета-каротину і лютеїну), хлорофілу і клітковини", - розповіла вона в Instagram.

Фото: instagram.com/dietolog.fus

Щоб отримати максимум користі від свіжої зелені, дотримуйтесь простих правил:

1. Додавайте зелень за 5-10 хвилин до готовності страви. Вітамін С та фолієва кислота руйнується при термічній обробці, тому більшу частину зелені слід вживати у свіжому вигляді.

2. Зелень краще додавати в кожен прийом їжі. Наприклад, листовий салат. Він може бути основою будь-якого овочевого салату або зеленого коктейлю. Велике листя можна використовувати в приготуванні ролів з різними начинками або в бутербродах із цільнозернового хліба.

3. Рання зелень може містити нітрати та пестициди. Щоб зменшити їхню кількість, використовуйте лише листові пластинки зелені, оскільки основна маса нітратів зосереджена в черешках (базилиік, петрушка, кріп та інші види).

Читайте також: В яких продуктах взимку багато вітамінів: доступні варіанти для українців.

Фото: pixabay.com

Ще один спосіб позбутися нітратів в зелені - вимочити її в холодній воді протягом 30 хвилин. Однак цей метод містить свої мінуси. Водорозчинні вітаміни (вітамін С, вітаміни групи В, у тому числі фолієва кислота, нікотинова кислота) частково вимиваються з рослини.

Щоб зменшити кількість пестицидів, Світлана Фус радить обов'язково мити зелень під проточною водою. Адже пестициди часто знаходяться на поверхні листя. Це також убереже вас від ризику зараження різними гельмінтами та токсоплазмами.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я