RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

В яких продуктах взимку багато вітамінів: доступні варіанти для українців

Недостатня кількість одного чи кількох вітамінів може призвести до порушення нормального функціонування організму та спричинити таке явище, як авітаміноз. І зумовлений цей стан передусім незбалансованим харчуванням. Тому важливо регулярно вживати продукти, які покриють потреби у вітамінах незалежно від сезону та фінансових можливостей. Фахівці з платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" розповіли, які вітаміни потрібні зимою та в яких продуктах їх шукати.

Фото: unsplash.com

В яких продуктах брати вітаміни взимку?

  • буряк;
  • морква;
  • яблука;
  • цибуля;
  • квашена капуста/огірки;
  • лимони та інші.

У цьому невеликому переліку продуктів містяться:

  • вітамін С;
  • вітамін А;
  • магній;
  • калій;
  • Омега-3;
  • вітаміни групи B тощо.

За словами фахівців, бувають стани, які не можна просто так "заїсти". І тоді може знадобитись корегування раціону або медичні препарати, потребу в яких і дозування має визначити виключно лікар. Одне з таких захворювань - анемія.

Читайте також: Як потрібно харчуватися для гарного імунітету: поради лікаря.

Анемія

Це стан, коли бракує червоних кров’яних тілець, які доставляють кисень до всіх тканин організму. Частою причиною хвороби є брак вітаміну В12 та фолієвої кислоти. Таке трапляється через особливості раціону або якщо організм через якісь причини не засвоює ці речовини.

Фото: unsplash.com

Нестача вітаміну D

Досить поширена проблема, особливо в зимово-осінній період. Загалом рекомендується приймати хоча б 400 – 800 МО одиниць вітаміну D з жовтня по квітень. Іноді може знадобитись і більша доза, однак краще це питання обговорити із фахівцем.

Хто в зоні ризику у разі дефіциту вітаміну D?

  • вегани;
  • люди, які довго перебувають у приміщенні (наприклад, люди старшого віку, ув’язнені, люди, які вимушені бути постійно в укриттях через війну і т.п.)
  • люди 65+ та діти до 5 років.

Читайте на тему: Авокадо, кіноа, спіруліна: дієтолог розповіла про реальну користь суперфудів.

Вагітність

Експерти пояснюють, що якщо ви чекаєте на дитину й перебуваєте в першому триместрі вагітності або плануєте дитину, вам варто пити фолієву кислоту. Це допоможе знизити ризики неврологічних проблем у майбутньої дитини. Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) радить приймати 400 мкг фолієвої кислоти всім жінкам репродуктивного віку щодня, а також споживати їжу, у складі якої є фолієва кислота.

Це можуть бути:

  • боби;
  • броколі;
  • соняшникове насіння;
  • яйця;
  • арахіс тощо.

Передменструальний синдром

Окремі дослідження демонструють, що іноді харчові добавки, зокрема магній та B6 можуть дещо пом’якшити прояви передменструального синдрому. А саме: тривожність, чутливість грудей, депресивні прояви та затримка води в організмі. Проте вживання харчових добавок обов’язково треба узгоджувати з вашим гінекологом/инею та ні в якому разі не займатись самолікуванням.

Фото: unsplash.com

"Це лише короткий перелік випадків, коли вітаміни в пігулках можуть бути виправдані. Як бачите, ці стани не залежать від сезону. Біодобавки бувають доволі дорогими й не завжди корисними, тому дешевше та ефективніше буде підкоригувати власний раціон", - також йдеться в джерелі.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я