У бажанні налагодити правильне харчування деякі люди потрапляють на гачок реклами: купують дорогі продукти та вірять у їхню виняткову користь. Клінічний терапевт і дієтолог Олеся Добрянська спростувала міф про те, що екзотичні суперфуди набагато корисніші за традиційну для українців їжу.
В Instagram лікар розповіла, що авокадо, лосось, ікра, чиа, мигдальне або вівсяне молоко, кероб, горіхові пасти, кіноа, амарант, водорості, овочеві чіпси, матчі, спіруліна та протеїнові батончики стали популярними завдяки рекламі та комерційному інтересу продавців. При цьому дорога їжа зовсім не обов'язково буде кориснішою за дешеву.
Читайте по темі: Як покращити харчові звички та зробити їх здоровими: поради дієтолога.
"Основний аргумент на користь дорогої їжі - вона багата на вітаміни або якісь інші речовини, необхідні для здоров'я. Насправді ж у дорогих продуктах вітамінів часто менше, ніж у дешевих, - пише дієтолог. - Часто ціна продукту визначається його доступністю. Якщо їжа заморська, рідкісна або її важко знайти, то й коштує вона дорожче".
Лікар розповіла, що для іноземців заморським суперфудом вважається квасоля, петрушка, гречка, висівки, буряк чи гарбуз, у яких багато корисних речовин. У нас ці продукти звичні, тому й не так приваблюють людей.
Читайте на тему: Чи потрібно робити детокс: лікар назвала сумнівні методи очищення організму.
"Дієтологією керують мода, тренди та виробники. Найбільш правильне рішення - харчуватися простою здоровою їжею у помірній кількості, - радить Добрянська. - Користь їжі ніяк не залежить від ціни. Ваш раціон може бути здоровим і повноцінним навіть без значних капіталовкладень. Головне - не властивості окремих продуктів, а їх правильне співвідношення, кількість і різноманітність".
- Раніше лікар перерахувала топ-5 корисних сніданків, які варто їсти вранці.
- Харчовий стереотип: дієтолог розвінчала міф про необхідність сніданку.