RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чи потрібно робити детокс: лікар назвала сумнівні методи очищення організму

Часто у прагненні до вічної молодості та краси люди вдаються до методів, які не завжди можуть бути ефективними чи навіть безпечними. Наприклад, БАДи (біологічно активні добавки) не "допомагають від усього", як описано на упаковці, а мають дещо іншу дію. Або ж різні детокс-дієти та процедури по очищенню кишківника також в більшості випадків можна назвати сумнівними. Лікар-ендокринилог із Вінниці Юлія Кривов'яз пояснила, чому саме.

Лікар-ендокринилог Юлія Кривов'язФото: instagram.com/doctor_kryvoviaz

"Очищення організму від продуктів обміну (в народі - токсинів) відбувається безперервно власне організмом: легені видаляють вуглекислий газ, воду у вигляді пари. Через потові залози шкіри виводяться переважно вода і розчинені в ній мінеральні солі. Але головні органи детоксикації – печінка, кишківник і нирки", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.

Лікарка розповідає, що в печінці є ціла ферментна система, яка зв'язує і видаляє всі продукти обміну та шкідливі речовини. Після цього по кровотоку вже безпечні для людини метаболіти потрапляють в нирки, звідки виводяться з сечею. Якщо ж організм не може впоратися з токсинами самостійно, тоді на допомогу приходить штучна детоксикація - медичні процедури, що проходять під контролем лікаря в лікарні: гемодіаліз, плазмаферез і нейтралізація отрут сироватками та антидотами.

"Всі інші види ''детокс'' процедур, які рекламують, варто віднести до сумнівних методів видалення токсинів, бо більшість з них не мають доведеної ефективності", - наголошує експертка.

Фото: Getty Images

Читайте також: Не потрібно цього робити: лікар назвала безглузді та шкідливі процедури для краси і здоров'я.

  • Детокс-дієти

Це один із найпопулярніших способів очищення організму від токсинів або ''шлаків''. За словами спеціалістки, детокс для схуднення не тільки не є ефективним у довготривалій перспективі, а ще й може бути шкідливим для здоров’я. "Більшість людей, які використовують детокс для схуднення, як тільки починають бачити результати, починають вважати це ефективним методом і продовжують відмовлятися від збалансованої їжі, що стає небезпечно, - пояснює Кривов'яз. - До того ж, як тільки вони повернуться до звичного харчування, повернеться і зайва вага".

Лікарка зазначає, що під час таких дієт організм знаходиться в сильному стресі: "Мало поживних речовин, багато води, деякі компоненти мають проносний ефект. В результаті відбувається втрата ваги внаслідок зневоднення. Звичайно, пити смузі та соки можна, проте не зводити їх до культу дієти. Постійне бажання ''очистити'' організм може вести порушення харчової поведінки".

Читайте на тему: Сезонна пригніченість, втома та слабкість: лікар назвала ознаки нестачі важливого вітаміну.

Фото: Getty Images

Що стосується модних чисток кишківника (гідроколонотерапія, кишкове зрошення), які проводять у санаторіях і СПА, то такі процедури для здорових людей можуть бути взагалі шкідливі. Перелічені маніпуляції можуть спричинити зневоднення, дисбаланс електролітів, пошкодження прямої кишки, і навіть зараження вірусними гепатитами.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я