RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

9 квітня

8 квітня

6 квітня

5 квітня

4 квітня

3 квітня

Всі новини

Їх не варто вживати разом: лікар розповіла, які вітаміни не поєднуються між собою

Вітаміни важливі для підтримки нашого здоров'я та профілактики низки захворювань, однак їх безконтрольний прийом може призвести до негативних наслідків та навіть становити небезпеку для організму. Окрім правильного дозування, важливе значення також має і правильне поєднання мікроелементів між собою. Детальніше про це розповіла лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська.

Євгенія БелінськаФото: instagram.com/dr.belinska

"В соціальних мережах постійно натрапляю на рекламу вітамінних комплексів, де до споживача намагаються донести думку, що чим більше він буде їх споживати, тим краще буде самопочуття. Але ж пам‘ятаєте, що деякі вітаміни і мікроелементи конкурують між собою і приймати їх одночасно не варто, бо ефект буде дуже близьким до 0", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.

У пацієнтів з гастроентерологічною патологію в топ-дефіцитів:

  • залізо;
  • фолієва кислота (або вітамін В9);
  • ціанокобаламін (вітамін В12);
  • вітамін Д.

Фото: Getty Images

Далі спеціалістка розповіла, з чим не варто поєднувати вищевказані вітаміни та мікроелементи, щоб швидше надолужити дефіцит:

Залізо не слід поєднувати на один прийом з магнієм, цинком, кальцієм, хромом та вітамінами Е і В2 (рибофлавіном).

Фолієва кислота - є дані, що при одночасному застосуванні з цинком погіршується всмоктування обох компонентів.

Читайте також: Збій всього організму: лікар назвав основні симптоми дефіциту мінералів.

Ціанокобаламін: вітамін С зменшує концентрацію вітаміну В12 у крові. Також є суперечливі дані щодо одночасного застосування з вітамінами В1, В2, міддю, залізом та вітаміном Е.

Вітамін Д варто приймати окремо з інишими жиророзчинними вітамінами (А, Е, К);

"Під одночасним мається на увазі вживання на один прийом їжі", - наголосила Белінська.

"Інколи трапляються ситуації, коли Ви спостерігаєтесь у декількох вузьких спеціалістів і кожен призначає щось зі свого боку, а разом ці вітаміни - несумісні, - також зазначила лікарка. - Тому звертайте увагу на взаємодії, щоб уникати марного прийому ліків чи добавок".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я