RU  UA

Пʼятниця, 22 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Топ-5 корисних сезонних овочів та фруктів, які варто вживати у січні

Щоб зимові свята пройшли без наслідків для шлунка та травлення, слід дотримуватись правил безпечного харчування та вживати більше корисних сезонних продуктів. Докладніше про них розповіла платформа про здорове харчування "Знаїмо", яку в рамках реформи шкільного харчування в Україні започаткували Міністерство охорони здоров'я, Міністерство освіти і науки, Центр громадського здоров'я та інші установи.

"Мороз за вікном вносить корективи до раціону: на столі з'являється більше теплої їжі з пряними приправами: густі супи, рагу, страви з тушкованих овочів і білкових продуктів - м'яса та бобових. Посеред зими також включайте в раціон різнокольорові несолодкі фрукти та горіхи. Жири, що містяться у горіхах, дають тривале почуття ситості та енергію", - зазначили фахівці у своїй пам'ятці.

Читайте по темі: Зберігає вітаміни всю зиму: дієтолог назвала найкорисніший овоч сезону.

Фото: pixabay.com

Які фрукти та овочі потрібно їсти у січні

1. Пастернак - коренеплід, багатий на вітаміни С, К і фолієву кислоту. Також він містить вітаміни Е, В6, магній, тіамін, фосфор, цинк, невелику кількість кальцію та заліза. Пастернак багатий на клітковину і покращує травлення. Овоч підходить для приготування салатів, рагу, запікання, а також смаження та додавання до супів.

2. Апельсин, як і всі цитрусові, багатий на вітамін С, а також вітаміни групи В і фолати. Соковитий фрукт є джерелом калію, фосфору та органічних кислот.

3. Квасоля - джерело клітковини та цінного рослинного білка, вітамінів групи В та фолатів. Усього 150 грам вареної квасолі містить 20% денної норми заліза та 74% - фолієвої кислоти. Квасолю можна готувати як окрему страву, так і додавати до супів, салатів, рагу, паштетів та інших кулінарних шедеврів.

Читайте по темі: "Лікування" раку квашеною капустою: МОЗ спростувало популярний міф.

Фото: pixabay.com

4. Картопля зовсім не така проста, як здається. Існує міф, що картопля - "порожня" страва без достатньої кількості поживних речовин та мінералів. Насправді все залежить від способу її приготування. Щоб зробити картоплю максимально корисною, запікайте, варіть та тушкуйте її з мінімальною кількістю олії або масла. З неї ви отримаєте вітамін С, В6, калій, марганець, магній, фосфор, ніацин, фолієву кислоту та клітковину.

5. Ріпчаста цибуля деяким людям не подобається через різкий смак, але користь її складно перебільшити. У цибулі містяться вітаміни В6 і С, марганець, калій, залізо, мідь, магній, фолієва та пантотенова кислота. Якщо хочете пом'якшити смак цибулі, просто потримайте кілька хвилин у маринаді з води з лимонним соком або оцтом.

Читайте по темі: Чи варто пити молоко для зміцнення кісток та суглобів: пояснення експертів.

Фото: pixabay.com

Серед інших корисних сезонних овочів та фруктів – білокачанна капуста, брюссельська капуста, ріпа, редька, цибуля-шалот, лимони, мандарини, айва, хурма, ківі, волоські горіхи, буряк, морква, груші, яблука, часник.

Також експерти нагадали, що крім овочів у раціоні має бути достатня кількість цільнозернових продуктів (каші, хліб, макаронні вироби), горіхів, нежирного м'яса, яєць, риби, молока та кисломолочних продуктів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я