RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Як не нашкодити здоров'ю під час посту: дієтолог порадила, чим замінити м'ясо

27 лютого розпочався Великий піст-2023, який триватиме 48 днів до опівночі суботи 15 квітня. У цей час багато віруючих християн відмовляються від скоромної їжі - м'яса та субпродуктів, тваринного жиру, молока та молокопродуктів, яєць, а також страв, які містять ці інгредієнти.

У продуктах тваринного походження міститься багато важливих для здоров'я білків, незамінних амінокислот, мінералів та вітамінів. Дієтолог та нутриціолог Оксана Скиталінська у Facebook розповіла, як харчуватися в піст, щоб не нашкодити своєму організму.

Фото: Getty Images

"Піст - це корисна річ. При різноманітному раціоні ми можемо вживати більше клітковини, яка має оздоровчо-лікувальну дію; більше різнокольорових продуктів, які наповнені антиоксидантами та протизапальними речовинами; нормалізувати процеси обміну речовин (цукор у крові, тиск, вагу)", - пише лікар.

Читайте також: Календар харчування на Великий піст: що можна їсти в цей період.

За словами Скиталінської, рослинні білки містяться в бобових, червоній капусті, шпинаті, петрушці, різних горіхах. Якщо травна система реагує на бобові здуттям та дискомфортом, можна їсти картоплю і каші з запеченими овочами.

Солодким білковим перекусом стануть подрібнені горіхи з насінням (волоські, кешью, мигдаль, кедрові) з чорним розтопленим шоколадом. Такі ласощі скочують у кульки, залишають до застигання, складають у суху скляну банку і вживають щодня.

Фото: Getty Images

"Їжте різноманітну їжу. Поєднуйте різні крупи. Готуйте їх з грибами, квасолею, розмороженим зеленим горошком, тофу, - радить дієтолог. - Часто вживайте запечену або варену в мундирі картоплю - в ній є всі амінокислоти. Щоб амінокислоти грибів краще засвоювалися, робіть із них паштет, котлетки, максимально подрібнюйте. З кожним прийомом їжі вживайте якусь білкову страву".

Читайте також: Відсутність супу - не проблема: у чому реальні причини гастриту.

Оксана Скиталінська рекомендує під час Великого посту їсти частіше, але меншими порціями, щоб організм налаштувався перетравлювати велику кількість клітковини. Їжу краще вживати у теплому вигляді. Страви будуть кориснішими в тушкованому та запеченому вигляді, з додаванням нерафінованої олії, спецій та прянощів.

Також лікар попередила, що при хронічних захворюваннях під час посту раціон можна доповнювати молочними продуктами та яйцями.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я