27 лютого розпочався Великий піст-2023, який триватиме 48 днів до опівночі суботи 15 квітня. У цей час багато віруючих християн відмовляються від скоромної їжі - м'яса та субпродуктів, тваринного жиру, молока та молокопродуктів, яєць, а також страв, які містять ці інгредієнти.

У продуктах тваринного походження міститься багато важливих для здоров'я білків, незамінних амінокислот, мінералів та вітамінів. Дієтолог та нутриціолог Оксана Скиталінська у Facebook розповіла, як харчуватися в піст, щоб не нашкодити своєму організму.

Фото: Getty Images

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

"Піст - це корисна річ. При різноманітному раціоні ми можемо вживати більше клітковини, яка має оздоровчо-лікувальну дію; більше різнокольорових продуктів, які наповнені антиоксидантами та протизапальними речовинами; нормалізувати процеси обміну речовин (цукор у крові, тиск, вагу)", - пише лікар.

Читайте також: Календар харчування на Великий піст: що можна їсти в цей період.

За словами Скиталінської, рослинні білки містяться в бобових, червоній капусті, шпинаті, петрушці, різних горіхах. Якщо травна система реагує на бобові здуттям та дискомфортом, можна їсти картоплю і каші з запеченими овочами.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Солодким білковим перекусом стануть подрібнені горіхи з насінням (волоські, кешью, мигдаль, кедрові) з чорним розтопленим шоколадом. Такі ласощі скочують у кульки, залишають до застигання, складають у суху скляну банку і вживають щодня.

Фото: Getty Images

"Їжте різноманітну їжу. Поєднуйте різні крупи. Готуйте їх з грибами, квасолею, розмороженим зеленим горошком, тофу, - радить дієтолог. - Часто вживайте запечену або варену в мундирі картоплю - в ній є всі амінокислоти. Щоб амінокислоти грибів краще засвоювалися, робіть із них паштет, котлетки, максимально подрібнюйте. З кожним прийомом їжі вживайте якусь білкову страву".

Читайте також: Відсутність супу - не проблема: у чому реальні причини гастриту.

Оксана Скиталінська рекомендує під час Великого посту їсти частіше, але меншими порціями, щоб організм налаштувався перетравлювати велику кількість клітковини. Їжу краще вживати у теплому вигляді. Страви будуть кориснішими в тушкованому та запеченому вигляді, з додаванням нерафінованої олії, спецій та прянощів.

Також лікар попередила, що при хронічних захворюваннях під час посту раціон можна доповнювати молочними продуктами та яйцями.