RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Відсутність супу - не проблема: в чому реальні причини гастриту

Гастрит - це запалення слизової оболонки шлунка, яке може спричинити появу наступних симптомів: біль, здуття живота, блювання, нудоту. Також захворювання негативно позначається на апетиті. Лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська в рамках проекту "Бережи себе" розповіла, якими є реальні причини гастриту та чи справді відсутність супу в раціоні може призвести до його виникнення.

Фото: unsplash.com

Причини гастриту:

  • інфікування бактерією хелікобактер (H. Pylori);
  • приймання протизапальних знеболювальних типу аспірину чи ібупрофену;
  • надмірне вживання алкоголю;
  • високий рівень стресу чи сильне нездужання, яке люди зазвичай переносять після хірургічного втручання.
  • імунні проблеми. Наприклад, коли імунна система починає помилково атакувати слизову оболонку шлунка.

Читайте також: Збій всього організму: лікар назвав основні симптоми дефіциту мінералів.

Як на рахунок супу?

За словами експертки, суп може навіть погіршити прояви захворювання, якщо приготовлений на м’ясному бульйоні. "У період загострення гастриту пацієнтам радять виключати супи на м’ясному бульйоні, тому що вони підвищують кислотоутворення в шлунку. А багато в чому лікування гастриту спрямовано на зменшення кислотності", - каже лікар.

Головне правило, про яке слід пам’ятати, - раціон має бути збалансованим та складатися із різних продуктів. Найкраще в такому випадку покладатися на власні вподобання. "Харчування має бути регулярним, збалансованим та різноманітним. Можна додати до раціону овочеві супи, якщо ви їх любите. Але це питання суто смакових уподобань", - зазначає фахівець.

Фото: unsplash.com

Читайте на тему: Чи потрібно їсти 5 разів на день: гастроентеролог розповіла, як налагодити режим харчування.

Гастроентеролог також рекомендує звертати увагу на температуру їжі: "Віддавайте перевагу теплим напоям та стравам. Уникайте дуже холодних температур чи такої їжі, яка буквально обпікає рот".

Як діяти, якщо ви підозрюєте у себе гастрит?

Найперше - звернутись до лікаря. У якості лікування він може призначити курс антибіотикотерапії, заміну знеболювальним, препарати для контролю кислотності шлунка та обмеження на вживання алкоголю.

Фото: berezhy-sebe.com

Фото: berezhy-sebe.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я