Здорова їжа не обов'язково прісна, несмачна та неапетитна. Від корисної їжі теж можна отримувати задоволення, якщо додати в тарілку спеції. Дієтолог Галина Слобода-Яготенко розповіла, як пряні та сушені трави впливають на смак, запах, колір страви та настрій людини, а також як правильно їх використовувати в раціоні.
"Смак, запах, колір, консистенція та в цілому зовнішній вигляд продуктів, які ви вживаєте - це стимулює органи чуття, а разом з тим і бажання їсти та насолоджуватися цим процесом. Сьогодні хочу приділити увагу спеціям та прянощам, оскільки вони активно впливають на смак і запах страви. Потрібна зовсім невелика кількість спецій, щоб надати їжі яскравого запаху, смаку, а іноді й кольору", - написала лікарка в Instagram.
Дієтолог зазначила, що спеції можна додавати до будь-яких страв, починаючи від супів і закінчуючи десертами. Крім посилення смаку та запаху приправи здатні позитивно впливати на апетит, на кишкову мікробіоту, можуть покращувати настрій чи керувати тепловими відчуттями.
- ментол, що міститься в м'яті, додає нам холодку;
- капсаїцин з перцю чилі навпаки додає відчуття тепла та жару;
- гостра їжа може викликати відчуття радості, оскільки стимулює виділення ендорфінів;
- ванілін також здатний позитивно впливати на настрій;
- куркума, імбир, кориця, орегано, перець чилі чудові пребіотичні продукти, які дають можливість добре почуватися кишковій мікробіоті;
- шукаєте антиоксиданти у свіжих овочах? У спеціях вони також є – сушені томати, паприка, розмарин, коріандр, куркума, кориця мають високий антиоксидантний потенціал.
Існують спеції, отримані штучним шляхом та рослинного походження (прянощі). До перших відносяться:
- глутамат натрію;
- лимонна кислота;
- оцет;
- цукор;
- фруктоза;
- ванілін (кристалічний порошок).
Спеції рослинного походження:
- аніс;
- апельсин - цедра, сік;
- базилік;
- барбарис;
- ваніль у стручках;
- гвоздика;
- гірчиця;
- орегано;
- імбир;
- коріандр;
- кмин;
- кардамон;
- чорний перець;
- кориця;
- лимон;
- майоран;
- цибуля;
- меліса;
- мускатний горіх;
- м'ята;
- часник;
- шафран;
- чебрець;
- паприка;
- пажитник;
- перець чилі.
Кожна країна має в арсеналі свої спеції. Дієтолог рекомендує звернути увагу на прянощі середземноморської кухні, як в однієї з найздоровіших у світі (розмарин, базилік, чебрець, орегано, лавровий лист, тим'ян), та української, які є чудовими пребіотиками (часник, цибуля, хрін). Також не забуваємо про гвоздику, кріп, петрушку, гірчицю, кропиву, лаванду, мелісу, м'яту, полин, кмин, руту, чебрець.
Що важливо пам'ятати під час роботи зі спеціями?
1. Додавайте у невеликій кількості. Смак деяких трав настільки яскравий, що здатний перебити аромат основного компонента страви.
2. Якщо немає свіжої зелені – використовуйте сушену (є вітаміни + посилить аромат).
3. Не змішуйте більше 3-4 інгредієнтів в одному блюді. Чим ароматніші спеції, тим менше їх потрібно.
4. Зберігайте готові приправи у щільно закритих скляних банках, щоб не вивітрювався аромат і не проникла волога.
Коли варто обережно додавати спеції в раціон?
- якщо є проблеми з шлунково-кишковим трактом (ШКТ);
- обтяжений алергічний анамнез.
- Раніше лікарка розповіла, як правильно пити мінеральну воду, щоб не нашкодити здоров'ю.
- Дієтолог Світлана Фус пояснила, чому не варто налягати на фрукти та ягоди влітку.