RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Вчені розповіли, які продукти можуть захистити мозок від деменції

Деменція – незворотне дегенеративне захворювання головного мозку. Серед відомих людей, які зіштовхнулися з цим діагнозом – актор Брюс Вілліс. І хоча ліків від деменції поки що не існує, є шанси профілактувати її розвиток. Експерти з Університету Ньюкасла вважають, що в цьому допоможе дотримання традиційної середземноморської дієти.

Середземноморська дієта багата на корисні продукти рослинного походження: фрукти, овочі, цілісне зерно, зелень, корисні жири (оливкова олія), боби, горіхи, насіння. Для неї характерна невелика кількість червоного м'яса, перевага надається рибі та птиці. Середземноморські сири (моцарела, фета, халумі) мають низький відсоток жирності, а білі йогурти не містять цукру.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Лікарка розповіла, які дієти найкраще підходять для зниження ваги.

Дослідження, опубліковане в науковому журналі BMC Medicine, показало: середземноморська дієта може знизити ризик розвитку деменції майже на чверть.

Вчені проаналізували дані 60 298 людей з усієї Великобританії, які пройшли оцінку харчування. Вони визначили, наскільки дієта британців відповідала ключовим рисам середземноморської. За учасниками спостерігали майже 10 років, і за цей час 882 з них захворіли на деменцію.

Розглянувши генетичний ризик кожної людини, вчені дійшли висновку: навіть у разі високої схильності до деменції покращення харчування може знизити ймовірність розвитку захворювання на 23%.

"Результати цього великого популяційного дослідження наголошують на довгостроковій користі для здоров'я мозку від середземноморської дієти", - зазначила доктор Дженіс Ренсон, співавтор статті.

Фото: pixabay.com

Раніше лікар-дієтолог поділилася корисним рецептом коктейлю для молодості мозку.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я