RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Вчені знайшли несподіваний спосіб уповільнити старіння - зробити це може кожен

Старіння - природний процес, але є речі, які можуть зробити його здоровішим, а іноді й повільнішим. Вчені з Колумбійського університету опублікували у журналі Nature Aging дослідження, присвячене несподіваному ефекту дієти з обмеженням калорій.

Основний висновок команди полягає в тому, що можна уповільнити темпи біологічного старіння, зробивши раціон менш калорійним.

Фото: pexels.com

У дослідженні брали участь 220 здорових дорослих людей, які або скоротили калорійність свого раціону на 12-25% або не змінили його взагалі. Індекс маси тіла (ІМТ) учасників коливався від 22 до 27, що відповідає нормальній вазі.

Читайте також: Дієтолог розповіла, коли обов'язково потрібно змінювати спосіб життя та харчування.

У перший місяць учасникам групи з обмеженням калорій давали три готові прийоми їжі щодня, щоб вони запам'ятали розміри порцій. Їм порадили тримати таку дієту протягом 24 тижнів, а харчову цінність добового раціону скоротити з 2000 калорій приблизно до 1500.

Більшість людей змогли відмовитися лише від 250 калорій на добу, але навіть цього виявилося достатньо для значних змін.

Вчені виміряли біомаркери старіння ДНК та використали алгоритм, який прогнозував швидкість цього процесу протягом 20 років. Ті, хто скоротив споживання калорій, уповільнили своє старіння на 2-3%, знизивши ймовірність ранньої смерті на 10-15%.

Поки неясно, чому менша кількість їжі уповільнює старіння, хоча причиною можуть бути клітинні зміни

"Це може запускати в організмі механізми виживання, які призводять до очищення внутрішньоклітинного сміття, - сказав NBC News провідний автор дослідження Ден Бєльскі. - Це сигнал тілу, який говорить: "Гей, зверни увагу. У довкіллі проблеми з ресурсами. Нам потрібно переконатися, що ми використовуємо всі доступні ресурси якомога ективніше".

Читайте також: Лікар пояснила, чому вага коливається під час схуднення.

Проте в науковому середовищі є супротивники тривалого обмеження калорій. Такий тип харчування може призвести до зниження м'язової сили, уповільнення метаболізму та порушення імунної системи.

"Люди не повинні морити себе голодом, - попередив Панкадж Капахі з Інституту досліджень старіння Бака. - Важливі фізичні вправи та збалансоване харчування. Обмеження калорій має бути зроблене на мінімальному рівні".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я