Навколо здорового харчування ходить безліч міфів та стереотипів, наприклад, про необхідність сніданків для всіх та кожного. Також люди часто сперечаються про користь перекусів. Одні переконані, що таке часте харчування сприяє зниженню ваги. Інші вважають, що потрібно їсти рідше, інакше підшлункова залоза постійно вироблятиме інсулін, а вага збільшуватиметься. Ендокринолог та медична блогерка Юлія Кривов'яз розповіла, як все влаштовано насправді.
"Перекуси не шкідливі. Але є одне але. Зайва вага набирається не від перекусів, а від того, що і скільки ви їсте, і від загального добового калоражу, - пише вона у своєму Instagram. - Якщо це вуглеводний перекус і дає тільки додаткові калорії, він не потрібен".
Читайте по темі: Як покращити харчові звички та зробити їх здоровими: поради дієтолога.
Лікар пояснила, що перекус дозволяє нам уникнути голоду та переїдання під час наступного прийому їжі. При цьому дуже важливо, яку їжу ви вибираєте для перекусу.
"Якщо ранній сніданок і пізній обід, то за рахунок тривалого проміжку може виникати голод. Ось у цей час і можна робити перекус. Вибирайте легкі продукти, але здатні наситити організм, - радить Кривов'яз. - Перекус - це не чай з цукеркою. Йогурт або 100 г твердого сиру, горіхи або фруктовий салат, варене яйце з помідором, шматок курки з огірком тощо. Ось це перекус".
Також ендокринолог порадила навчитися слухати себе і їсти лише тоді, коли ви насправді голодні та впевнені, що їжа принесе вам користь.
- Читайте також, у яких випадках правильне харчування може зашкодити.
- Раніше лікар пояснила, чому вага коливається під час схуднення.