RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

За допомогою світла: вчені розповіли про новий проривний метод лікування раку

Науковці з Університету Східної Англії на крок наблизилися до створення нового методу лікування раку. Про свій прорив вони розповіли у журналі Nature.

Футуристичне лікування працюватиме імплантації в пухлину світлодіодів, які своїм світлом активують біотерапевтичні препарати. Передбачається, що такий метод може виявитися ефективнішим за сучасну імунотерапію раку, а також знизить кількість побічних ефектів у пацієнтів.

Фото: Getty Images

"Існуючі методи лікування раку, такі як хіміотерапія, вбивають ракові клітини, але також можуть пошкодити і здорові клітини організму, наприклад, крові та шкіри, - цитує провідного дослідника Аміта Сачдева видання Science Daily. - Вони можу викликати побічні ефекти, включаючи випадіння волосся, почуття втоми та нудоту, а також наражають пацієнтів на підвищений ризик зараження інфекціями”.

Читайте також: Можуть провокувати рак: вчені попередили про небезпеку УФ-ламп для манікюру.

Імунотерапія раку (лікування антитілами) набагато винахідливіша і більш щадна, але все ж може викликати серйозні побічні ефекти, оскільки мішені для антитіл присутні і в здорових клітинах. Щоб вирішити цю проблему, команда Університету Східної Англії розробила фрагмент антитіл, які зв'язуються та утворюють ковалентний зв'язок зі своєю мішенню під час опромінення ультрафіолетовим світлом певної довжини хвилі.

"Ковалентний зв'язок трохи схожий на сплавлення двох шматків пластику. Це означає, що молекули ліків можуть бути постійно прикріплені до пухлини, - пояснює Сачдєва. - Ми сподіваємося, що наша робота призведе до розробки нового класу чутливих до світла біотерапевтичних засобів з високою спрямованістю. Антитіла зможуть активуватися у місці пухлини та прикріплюватися до своєї мішені при активації світлом".

Читайте також: Які обстеження потрібно пройти жінкам та чоловікам для профілактики онкологічних захворювань.

Іншими словами, лікарі зможуть активувати антитіла для атаки злоякісних клітин, спрямовуючи світло безпосередньо на шкіру, у разі раку шкіри, або використовуючи невеликі світлодіоди, які можна імплантувати в місце пухлини всередині тіла. Так будуть активуватися тільки молекули в безпосередній близькості від пухлини, і це не вплине на інші клітини.

"Це потенційно зменшить побічні ефекти для пацієнтів, а також збільшить час перебування антитіл в організмі, - заявляють дослідники. - Метод працюватиме при раку шкіри або при пухлинах, але не при раку крові, такому як лейкемія".

Якщо дослідники досягнуть успіху на наступних етапах своєї роботи, світлоактивована імунотерапія нового покоління зможе використовуватися для лікування хворих на рак вже протягом 5-10 років.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я