RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Клітковина і білки: дієтолог назвала продукти, які краще їсти на сніданок

Здорові та корисні сніданки можуть бути різними. На ранковий прийом їжі добре підходять білкові продукти та продукти багаті на клітковину, наприклад всілякі каші. Дієтолог Світлана Фус розповіла, які страви підходять для сніданку і як їх вживати з користю для організму.

Клітковина на сніданок

За словами фахівця, каші на сніданок мають бути із цільного або плющеного зерна. Їх обов'язково потрібно варити, а не просто залити окропом або гарячим молоком. Такі каші містять більше вітамінів, мінералів та клітковини, краще і довше насичують.

Кашу можна їсти як самостійну страву, а можна поєднувати з іншими корисними продуктами. Дієтолог рекомендує додавати яйця, сир, фрукти, овочі, горіхи, авокадо або вигадати інші смачні поєднання.

Фото: pixabay.com

Якщо у вас немає часу на приготування каші вранці, зваріть її напередодні.

"Ввечері змішайте, наприклад, плющену вівсянку з натуральним йогуртом (грецький йогурт теж підходить) і помістіть на ніч у холодильник. Вранці достатньо додати в неї жменю фруктів та кілька горіхів - сніданок готовий!", - поділилася Світлана Фус.

Дієтолог також нагадує, що у кашу не варто класти занадто велику кількість цукру або меду, бо окрім дози клітковини ви тормаєте ще й багато порожніх калорій.

Читайте також: Чи дійсно сніданок - найважливіший прийом їжі: відповідь експертів.

Білковий сніданок⠀

Найпопулярніший варіант сніданку з високим вмістом білка - яйця, приготовані різними способами: яєчня, омлет, яйця на м’яко або пашот.

"І обов'язково з жовтками, які мають жовчогінний ефект, що важливо для нормальної роботи жовчовивідної системи. Крім того, у жовтках міститься холін, який покращує роботу печінки, нервової та кровоносної систем", - наголосила Світлана Фус.

До страви з яєць дієтолог рекомендує додати овочі та шматок цільнозернового хліба або трохи каші. Можна зробити тост із цільнозернового хліба зі скибочками авокадо. Авокадо – лідер за вмістом корисних рослинних жирів серед фруктів та овочів.

Фото: pixabay.com

Окрім яєчного білка, для сніданку добре підходять кисломолочний сир, тверді сири, рослинний білок із бобових овочів, а також шматочок червоної риби.

"Така білкова їжа стимулює велику вироблення пептиду YY, який дасть вам відчуття ситості на довше, - каже дієтолог. - Вибирайте свій сніданок і перетворите ранкову їжу на корисну звичку! Регулярні сніданки допоможуть не переїдати протягом дня, стануть корисними і для фігури і здоров'я".

Дізнайтеся також, чи можна пити каву на голодний шлунок : дієтолог дала відповідь.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я