RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Що їсти на вечерю, щоб покращити сон: поради лікаря

Україна перейшла на літній час, і експерти зазначають, що в цей період багато людей мають проблеми зі сном. Крім того, українці погано сплять через війну: враховуючи атаки ворога і регулярні повітряні тривоги в нічний час, міцний сон став розкішшю.

Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець розповіли, як покращити сон за допомогою корисних продуктів. Відповідна інфографіка з'явилася у Telegram-каналі МОЗ України.

Фото: https://t.me/mozofficial

Нестача сну негативно впливає на розумову діяльність, імунну систему, пам'ять, моторику, настрій, рівень стресу і навіть провокує набір ваги. Щоб полегшити засипання і отримати максимальну користь від їжі, лікар радить вечеряти за 2-3 години до сну.

Варто віддавати перевагу продуктам, у яких багато клітковини, вітамінів В6 та В12. А ось від простих вуглеводів та насичених жирів краще відмовитися. Експерти радять замість випічки, солодощів та звичайного хліба, які знижують рівень серотоніну та заважають сну, вживати коричневий рис, цільнозернові вироби.

Фото: https://t.me/mozofficial

Читайте також: Лікарі порадили, як адаптуватися до переходу на літній час.

Жирні сири або смажену рибу краще замінити на легкий нежирний сир, курку, індичку, рослинні білки. Корисні для серця жири містяться в горіхах (волоських, мигдаликах, фісташках, кешью), а шкідливі - у картоплі фрі, чіпсах та іншій їжі, що містить трансжири.

Фото: https://t.me/mozofficial

Допоможуть заснути і продукти з високим вмістом магнію – шпинат, авокадо, чорна квасоля, горіхи, насіння. Від напоїв з кофеїном краще відмовитись, замінити їх теплим молоком або трав'яним чаєм.

Збудливий ефект має гостра їжа з червоним і чорним перцем. Рекомендується приправити вечерю травами – базиліком, шавлією.

Фото: https://t.me/mozofficial

Дізнайтеся, який напій корисно пити ввечері: він допомагає розслабитися та зменшує тривожність.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я