RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Важкий період для здоров'я: лікар розповіла про наслідки переходу на літній час

26 березня 2023 року Україна, як і багато інших країн, переходить на літній час. Стрілки годинника прийнято переводити на 1 годину вперед, щоб використовувати більшу кількість світлового дня і зменшити потребу в освітленні. Такий перехід має безбіч супротивників, серед яких - лікарі.

Професорка неврології Бет Енн Малоу у колонці для видання The Conversation пояснила, чому перехід на літній час погано впливає на здоров'я.

Фото: pexels.com

"Перехід з літнього часу на стандартний у листопаді є відносно нешкідливим. Хоча деякі люди можуть почуватися виведеними з рівноваги, дослідження не пов'язують це із серйозним впливом на здоров'я. Однак стрибок на годину вперед важчий для тіла, - пише лікарка. - Здається, що 7 ранку, хоча наш годинник показує 8 ранку. Це особливо важливо, оскільки ранкове світло допомагає встановити природні ритми тіла: воно будить нас і підвищує пильність".

Малоу та її колеги-неврологи пов'язують щорічний перехід на літній час зі збільшенням кількості інсультів, серцевих нападів та недосипанням, про що розповіли в журналі JAMA.

Читайте також: Хто вигадав перехід на літній та зимовий час: цікаві факти.

"Хоча точні причини ще не відомі, це може бути пов'язано з впливом світла на підвищення рівня кортизолу - гормону, що модулює реакцію на стрес, а також із впливом світла на мигдалеподібне тіло - частину мозку, що відповідає за емоції, - пояснює вона. - Навпаки, вплив світла ближче до вечора затримує вивільнення мелатоніну - гормону, що викликає сонливість. Це може заважати сну, а ефект може зберігатися навіть після того, як більшість людей пристосовуються до втрати години сну на початку переходу".

Фото: pexels.com

За словами спеціалістки, підлітки особливо погано сплять після переходу на літній час. Це пов'язано з фізіологічними особливостями та розвитком їхнього мозку.

"Статеве дозрівання призводить до вивільнення мелатоніну пізніше ввечері, а це означає, що підлітки мають природну затримку сигналу, який допомагає їм заснути, - розповіла Малоу. - Підлітки особливо схильні до проблем зі сном через тривале вечірнє світло у літній час. Це зрушення мелатоніну під час статевого дозрівання триває до 20 років".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я