RU  UA

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Не варто зациклюватись на їжі: психолог назвала здорові харчові звички

Розлади харчової поведінки (РХП) - це група психічних розладів, пов'язаних з харчуванням та зацикленістю на їжі. Зазвичай це супроводжується вираженою стурбованістю людини щодо своєї ваги та форми тіла. Незважаючи на те, що цей стан виникає з багатьох причин, є ефективні методи профілактики. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" разом із психологом Богданою Валігурою розповіли, як уберегти себе та близьких від розладу харчової поведінки.

Фото: pixabay.com

Здорові харчові звички

Харчові звички формуються в сім'ї, тому один із способів запобігти розладу харчової поведінки - з'ясувати для себе, що повинен включати збалансований раціон і впровадити це в харчування вашої сім'ї.

  1. Збалансоване та різноманітне харчування відповідно до потреб організму.
  2. Споживання продуктів без їх розподілу на "хороші" та "погані".
  3. Відсутність харчових обмежень, дієт та примушень, окрім випадків медичних показів.
  4. Відсутність зацикленості на їжі.

Читайте також: Як покращити харчові звички та зробити їх здоровими: поради дієтолога.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Ставлення до тіла

Психолог нагадала, що головна функція нашого тіла – не відповідати інстаграмним трендам, а жити повноцінне життя. Коли людина фокусується тільки на зовнішніх характеристиках тіла, вона ігнорує всю ту красу, яка є в тілі, та всі можливості, які воно надає.

Ми маємо бути обережні в оцінювальних судженнях та заявах як щодо власної зовнішності та форми тіла, так і стосовно інших людей.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Самооцінка

Коли самооцінка будується лише навколо одного аспекту особистості, як-от форми та вигляду тіла, це призводить до зацикленості та хиткості самооцінки. Якщо цей аспект відповідає очікуванням людини, може виникнути почуття розчарування у собі, спустошення і безнадійності. У такому стані ми стаємо дуже вразливими. Тому треба усвідомлювати, що кожен і кожна з нас має багато граней особистості. Зовнішність і форма тіла - лише одна з багатьох, - каже Богдана Валігура.

Психолог рекомендує зробити просту вправу. Випишіть усі аспекти, з яких складається ваша самооцінка, наприклад:

  • я в навчанні чи кар'єрі;
  • я як мама/батько, донька/син, дружина/чоловік, подруга/друг;
  • я і моя турбота про власне здоров'я тощо.

Спробуйте зрозуміти, які сильні та слабкі сторони у вас у цих гранях особистості. За словами фахівця, мати слабкі сторони – цілком нормально, і це не означає, що ви повинні кинути всі сили, щоб їх виправити. Потрібно навчитися приймати всі свої сторони, як сильні, так і слабкі, оскільки саме вони й роблять нас неповторними.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Свідомо обираємо контент

Усвідомлюємо ми це чи ні, але мозок вважає нормою те, що людина бачить навколо. Тому слід уважно стежити за візуальним контентом, який ми споживаємо і пильнувати, чи не стала тиранія "ідеальних тіл" нормою для вашої стрічки.

Додавайте контент з різною красою, приклади людей, які живуть наповненим цікавим життям з різними фігурами, вагою, віком тощо. Це допомагає зрозуміти просте та неочевидне твердження, що краса буває різною. А рівень щастя та успіху не корелює із розміром одягу чи наявністю кубиків преса.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Дізнайтеся також, чому постійно тягне на солодке: психологічні та фізіологічні причини.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я