Інсулінорезистентність – стан організму, при якому його тканини втрачають чутливість до інсуліну. Цей синдром є основою розвитку цукрового діабету II типу, тому дуже важливо звернути увагу на свій раціону. Дієтолог Світлана Фус розповіла, чим харчуватися, щоб знизити ризик розвитку інсулінорезистентності та діабету.
1. Включіть у кожен прийом їжі білкові продукти: куряче м'ясо, рибу, тофу, яйця, волоські горіхи тощо. Білок допоможе знизити апетит та збільшити почуття ситості.
2. Включіть у раціон продукти з високим вмістом харчових волокон: овочі, фрукти, ягоди, горіхи, насіння тощо. Клітковина допоможе знизити рівень цукру в крові та знизити інсулінорезистентність.
Читайте також: Дієтолог розповіла, коли обов'язково потрібно змінювати спосіб життя та харчування.
3. Обмежте споживання продуктів із високим вмістом цукру та вуглеводів, таких як печиво, цукерки, газовані напої та інші. Замініть їх на більш корисні альтернативи, наприклад, свіжі фрукти або овочі.
4. Включіть у раціон здорові жири: оливкова олія, авокадо, горіхи, насіння. Здорові жири можуть допомогти знизити рівень цукру в крові та знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
5. Прийом їжі має бути регулярним. Розподіленяя їжі на кілька прийомів забезпечить стабільний рівень цукру в крові та зменшить апетит. Від перекусів між прийомами їжі варто відмовитися.