RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Лікарі назвали шість ознак того, що ви п'єте недостатню кількість води

Єдиної добової норми споживання води, яка б підходила для всіх людей, не існує: рекомендована кількість залежить від віку, ваги, погодних умов, рівня фізичної активності, стану здоров'я та інших факторів. Проте лікарі виділяють кілька симптомів зневоднення, які не можна залишати поза увагою. Про них експерти докладніше розповіли виданню Best Life.

Фото: unsplash.com

Втома та знижений настрій

"Почуття сильної втоми чи нервозності є поширеним сигналом того, що рівень гідратації падає, - говорить Наташа Трентакоста, ортопед та лікар спортивної медицини. - Цей набір симптомів у жінок проявляється частіше, ніж у чоловіків. Жінки, як правило, мають нижчий відсоток води на масу тіла, тому можуть відчути наслідки недостатнього пиття раніше, ніж чоловіки".

Якщо ви помітили почуття втоми, перше, що слід зробити, - випити високу склянку води. Споживання достатньої кількості рідини у вигляді напоїв та продуктів, що містять воду (фрукти, овочі та супи), допоможе заповнити втрату води та зберегти енергію на весь день.

Читайте також: Як очистити воду з будь-яких джерел у 4 етапи: МОЗ поділилося інструкцією.

Запаморочення

Ще однією важливою ознакою хронічної дегідратації є почуття запаморочення або близького до непритомності стану, говорить Вернон Вільямс, доктор медичних наук та спортивний невролог. За словами фахівця, без достатньої кількості рідини об'єм крові знижується, що, у свою чергу, знижує артеріальний тиск і не дає мозку одержувати достатню кількість крові. Зрештою, це викликає почуття запаморочення, дезорієнтації, одурманеності.

Часті головні болі

Трентакоста каже, що якщо у вас часті головні болі, це може бути ще одним тривожним сигналом недостатнього споживання води.

"Головні болі - дуже поширена рання ознака зневоднення, - пояснює вона. - Коли тіло втрачає воду, це також стосується і мозку. Це призводить до його тимчасового скорочення через втрату рідини, що викликає біль, адже нервові закінчення розтягуються".

Фото: Getty Images

Темний колір сечі

Колір сечі може багато розповісти про рівень гідратації: чим вона темніша, тим більш концентрована. Так, темно-жовта чи коричнева сеча є ознакою сильного зневоднення. Максимально світлий колір урини є гарною ознакою достатнього споживання рідини.

Читайте також: Які напої варто пити у спеку, а від яких краще відмовитись.

Зниження пам'яті та когнітивних функцій

"Навіть невелике зниження гідратації мозку може призвести до значно більшого зниження когнітивних функцій, - попереджає невролог Вільямс. - Всього лише двовідсоткове зниження гідратації мозку може стати причиною короткочасної втрати пам'яті. Тривале зневоднення може спричинити скорочення клітин мозку, що у перспективі призводить до дегенеративних захворювань".

Спрага

Це може здатися очевидним, але спрага є першою ознакою того, що ви п'єте недостатньо води. Всупереч поширеній думці, почуття спраги або сухість у роті вказують не на те, що скоро у вас почнеться дегідратація, а на те, що ви вже злегка зневоднені.

Вживання достатньої кількості води має стати рутинною звичкою. За даними клініки Майо, здоровим чоловікам потрібно в середньому 15,5 чашок рідини на день, а жінкам – близько 11,5 чашок. Тим не менш, важливо уникати надмірної гідратації та прислухатися до конкретних потреб вашого тіла.

Фото: unsplash.com

Раніше вчені назвали напій, який може покращити стан печінки та захистити її від жирової хвороби.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я