RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Здоров'я

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

25 березня

23 березня

22 березня

21 березня

20 березня

19 березня

18 березня

16 березня

15 березня

Всі новини

Які напої варто пити у спекотну погоду, а від яких краще відмовитися

Наприкінці липня погода в Україні дуже варіюється: в одних областях очікуються дощі, в інших - спека до 36 градусів. Щоб у таких умовах механізм терморегуляції організму справно працював, важливо підтримувати водний баланс. Терапевт Маргарита Гуркало розповіла проекту "Свій Док", що пити у спеку, а від яких напоїв краще відмовитись.

Фото: Getty Images

Для відновлення водного балансу в спеку лікар не рекомендує вживати:

  • алкогольні напої, які самі собою сприяють втраті рідини.
  • енергетичні напої, у яких підвищений вміст кофеїну у поєднанні із спекою може нашкодити серцю.
  • солодкі газовані напої, які не мають бути основним джерелом рідини в спеку через велику кількість цукру.

Спортивні напої (електролітні розчини) доктор Гуркало називає ефективними для відновлення водно-сольового балансу, але не надто придатними для спеки.

"Зазвичай у них є сенс під час інтенсивних тренувань, коли ми багато потіємо і не можемо перекусити. У спеку ми повинні як вчасно пити, так і їсти, тому що саме їжа є основним джерелом необхідних мінералів та солей. Причому перевагу слід віддавати легкій прохолодній їжі", - зазначила вона.

Що можна пити у спеку

  • Каву та чай. Кількість кофеїну в них безпечна для серця в спеку і недостатня для зневоднення, тому в помірній кількості (до 400 мг кофеїну на добу) можна.
  • Прохолодну воду – найкращий напій для відновлення кількості рідини. "І ні, холодна вода не викликає ангіни, проте остерігайтеся шлункових спазмів", – попередила терапевт.

Скільки пити у спеку

Маргарита Гуркало рекомендує визначати рівень своєї гідратації за кольором сечі. "Якщо вона насиченого жовтого кольору - ви п'єте замало. Краще пити частіше і менше, ніж більше і рідше, тому раджу завжди мати з собою пляшечку води", - написала вона.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я