RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Що робити при ротавірусній інфекції: лікар розповіла про лікування та дієту

Ротавірусна інфекція (ротавірус) – гостра кишкова інфекція, яка атакує переважно шлунково-кишковий тракт. Передається через брудні руки, забруднені навколишні предмети, та активнічає більше місяця. У дорослих захворювання протікає легко і швидко, тоді як для дітей, особливо молодшого віку, вірус може бути небезпечним. Лікар-дієтолог Юлія Поворознюк розповіла в Instagram про лікування та дієту при ротавірусі.

Фото: instagram.com/dr_povorozniuk

Симптоми ротавірусної інфекції:

  • нудота;
  • блювота;
  • діарея;
  • загальна слабкість.

Як зняти інтоксикацію?

Рясне пиття. Вода, мінеральні води (Поляна Квасова, Боржомі, Вінсентка), ReO – вода-сорбент (до 1 л на день), чаї (чорний, зелений, ромашковий), узвари із сухофруктів тощо.

Дієта при ротавірусі

Відварені, тушковані, запечені блюда, хлібці, вчорашній хліб. Виключити жирне, смажене, копчене, сирі овочі та фрукти, молочні та кисломолочні продукти.

Фото: instagram.com/dr_povorozniuk

Лікування при ротавірусній інфекції для дорослих

  1. Рясне пиття.
  2. Сорбенти: ReO (до 1 л на день протягом дня) або Атоксіл/Ентеросгель/Смекта/Біле/Чорне вугілля (3 рази на день між їжею 1-5 днів).
  3. Цинк – як антисептик.
  4. При постійній нудоті і невпинній блювоті: таблетки Церукал (одноразово або до 3 разів на день) або в/м Церукал/Ондансетрон (зазвичай одноразово).

Фото: instagram.com/dr_povorozniuk

Як лікувати ротавірус у дітей?

Чим молодша дитина, тим важче протікає захворювання. Діти шкільного віку ротавірусну інфекцію переносять легко. У маленьких дітей ротавірус часто має дві хвилі, тому потрібно суворіше дотримуватися лікування та дієти. І якщо постійні напади рвоти за день +/- діарея та тяжко випоїти дитину через кожні 15-30 хв (Бетаргіном, ReO-вода, сольові розчини), тоді бажано звернутись до лікаря, або в/м ввести до 2-3 разів залежно від віку Церукал вбо Ондансетрон.

  • Читайте також як налагодити харчування під час війни. Лікар дала прості поради.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я