RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

40 уколів у живіт більше не роблять: як захиститися від сказу після укусу тварини

Сказ - інфекційне захворювання, яке закінчується летально за відсутності своєчасної і правильної терапії. При цьому заразитися сказом можна не лише від укусу собаки. У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, які тварини передають сказ і що робити, якщо хтось із них вкусить.

Фото: Getty Images

У публікації МОЗ говориться, що заразитися сказом можна після укусу або ослинення собаки, білки, щура, їжака чи іншого ссавця. Якщо це станеться, слід промити місце укусу проточною водою та звернутися до травмпункту. Лікар може призначить вакцини проти сказу і правця, які захищають від смертельних хвороб.

Читайте також: Лікарка назвала 18 хвороб, якими можна заразитися від тварин.

"Говорять, "спостерігайте за твариною, чи не скажена вона", але ця порада в більшості випадків не актуальна - кусають випадкові незнайомі або безпритульні собаки, або взагалі дикі звірі, за якими ніхто не простежить. Тому набагато дієвіше зробити щеплення проти сказу. Зараз це вже не "40 уколів у живіт", як раніше: базовий курс вакцинації проти сказу став коротшим і варіюється залежно від виробника вакцини. Лікар призначить вам потрібний графік щеплень", - розповіли фахівці.

З вакцинацією проти сказу краще не зволікати: інфекція передається через слину хворої тварини. Потрапляючи в кров потерпілого, вірус сказу поширюється по всьому тілу і, досягаючи нейронів головного мозку, вбиває людину.

"Латентний стан триває тижнями, а то й місяцями, тому ми маємо можливість обігнати збудника вакцинацією і зупинити імунну відповідь, яка встигне сформуватися", - заспокоїли лікарі.

Читайте також: Покусали комарі: дієві способи швидко зняти свербіж та дискомфорт.

Правець теж може передаватися з укусами тварин, а бактерії його живуть у землі. Потрапляючи в кров людини, вони створюють токсин, який блокує роботу нейронів. Це викликає параліч і може спричинити смерть. Щоб уникнути такої небезпеки, слід після 16 років повторно робити щеплення проти правця та дифтерії кожні 10 років. У разі поранення або укусу лікар може призначити бустерну дозу вакцини.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я