RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Чим корисні свіжі огірки та як отримати з них максимум вітамінів

Огірок - один із найбільш корисних і популярних овочів у літню пору. Його з давніх часів використовували не лише як їжу, а ще й як засіб від багатьох хвороб. Дієтолог Світлана Фус, яка раніше розповіла, як отримати багато користі від зелені, цього разу поділилася, як отримати максимум користі від вживання огірків.

"Чому огірок унікальний, що ж там всередині? Це один з небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва "агурос" в перекладі з грецької означає саме "незрілий". Він малокалорійний, до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни і антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров’ям шкіри та волосся", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.

Фото: instagram.com/dietolog.fus

Харчова цінність огірка зумовлена високим вмістом:

  • Лютеїну та зеаксантину – речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби.
  • Фітостеролів, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином при вживанні огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і зменшується його рівень в крові.

Фус радить вживати огірки зі шкіркою, адже основна маса вітамінів та інших корисних речовин знаходиться саме там. Але треба бути впевненим в якості огірків, адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини - тоді вживання може принести шкоду здоров'ю.

Чому огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді?

"Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають "антивітамін С" – бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його. Виділення антивітамінного ферменту відбувається при подрібненні огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С. Аскорбатоксидаза, щоправда, є також є в інших овочах і фруктах. Його багато в кабачках, цвітній капусті і гарбузі, менше в буряках, помідорах, моркві і чорній смородині", - розповідає експертка.

Фото: unsplash.com

Незважаючи на всю користь овоча, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки при загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, при нирковій недостатності.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я