Огірок - один із найбільш корисних і популярних овочів у літню пору. Його з давніх часів використовували не лише як їжу, а ще й як засіб від багатьох хвороб. Дієтолог Світлана Фус, яка раніше розповіла, як отримати багато користі від зелені, цього разу поділилася, як отримати максимум користі від вживання огірків.
"Чому огірок унікальний, що ж там всередині? Це один з небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва "агурос" в перекладі з грецької означає саме "незрілий". Він малокалорійний, до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни і антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров’ям шкіри та волосся", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.
Харчова цінність огірка зумовлена високим вмістом:
- Лютеїну та зеаксантину – речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби.
- Фітостеролів, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином при вживанні огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і зменшується його рівень в крові.
Фус радить вживати огірки зі шкіркою, адже основна маса вітамінів та інших корисних речовин знаходиться саме там. Але треба бути впевненим в якості огірків, адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини - тоді вживання може принести шкоду здоров'ю.
Чому огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді?
"Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають "антивітамін С" – бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його. Виділення антивітамінного ферменту відбувається при подрібненні огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С. Аскорбатоксидаза, щоправда, є також є в інших овочах і фруктах. Його багато в кабачках, цвітній капусті і гарбузі, менше в буряках, помідорах, моркві і чорній смородині", - розповідає експертка.
Незважаючи на всю користь овоча, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки при загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, при нирковій недостатності.
- Дізнайтесь, як харчуватися в умовах продовольчої кризи - 5 порад дієтолога.
- Також дієтолог пояснила, чому не варто налягати на фрукти та ягоди влітку.