В Україні продовжується повномасштабна війна, яку розв'язала країна-окупант Росія, внаслідок чого виникають проблеми із продовольством. Багато українців запасаються необхідними продуктами харчування, часто купуючи їх у великій кількості. Дієтолог Світлана Фус закликає не змітати з полиць все підряд і розповіла, на що варто звернути увагу, роблячи продуктові запаси. А також дала поради, як правильно зберігати продукти, щоб потім їх не викидати у смітник.
Перше, на що слід звернути увагу, це на запаси білка. "Нам потрібен білок, який є будівельним матеріалом для кожної нашої клітини та для всього, що є в нашому організмі", - наголошує лікар. До білкової їжі відносяться: м'ясо, яйця, риба, птиця та молочні продукти.
Щодо запасів молочних продуктів, то дієтолог рекомендує заморозити м'який сир і придбати сухе молоко, на основі якого можна робити каші та інші страви.
Що стосується м'яса та риби, то для тривалого зберігання також підійде заморозка. Однак цих продуктів для людини потрібно небагато, тому великих запасів можна не робити. Дуже важливо робити це невеликими порціями, щоб не розморожувати один шматок кілька разів.
Консерви. Для тривалого зберігання підходять лише магазинні консерви, домашні заготовки мають використовуватися протягом тижня, тому м'ясні та рибні тушонки домашнього приготування не підходять для стратегічних запасів.
Для нормального функціонування органів також потрібні жири. Дієтолог радить запастися вершковим маслом та салом, але в невеликих кількостях. "Великих запасів робити не потрібно і вживати їх щодня не обов'язково", - наголошує Світлана Фус. Для тривалого зберігання цих продуктів потрібна морозильна камера.
Рослинні жири. Рослинна олія зберігається досить довго за кімнатної температури. Однак краще робити це у скляній тарі, тому якщо плануєте робити запаси олії, то її краще перелити із пластикової пляшки, герметично закрити та поставити у темне місце. Під дією сонячних променів у продукті можуть початися процеси окислення. Для тих, хто використовує в раціоні лляну олію, її потрібно зберігати в холодильнику або іншому прохолодному місці.
Горіхи та насіння. Щоб горіхи зберігалися довше, їх потрібно почистити, скласти в герметичну ємність і поставити в холодильник чи інше прохолодне темне місце. Тоді ці продукти харчування не втратять своїх корисних властивостей. Те саме стосується й насіння.
Крупи, макарони та борошно. Дієтолог радить не змітати з полиць гречку, рис і борошно, оскільки в них можуть завестися шкідники, які зроблять продукт непридатним для вживання. Якщо ви вже запаслися крупами, то їх варто час від часу передивлятися, а борошно періодично просіювати.
Спеції. При правильному зберіганні спеції, такі як куркума, чорний перець та інші, не втрачають своїх корисних властивостей протягом двох років. Їх важливо зберігати у герметичній упаковці.
Щоб довше зберегти овочі, їх можна законсервувати, заквасити або заморозити. Щоб зробити запаси ягід та фруктів, то з них можна зробити джеми та варення, також для тривалого зберігання підходить заморозка.
Подивитися цю публікацію в Instagram
- Раніше дієтолог розповіла, чим замінити звичні солодощі у раціоні.
- Читайте також, чому не варто налягати на фрукти та ягоди влітку.