Базилік, петрушка, кріп та інші види зелені є універальними продуктами, адже їх можна додавати практично до будь-якої страви, зробивши таким чином її ще смачнішою. Дієтолог Світлана Фус розповіла, за допомогою яких маленьких хитрощів можна отримати максимум користі від цих компонентів.

Дієтолог Світлана ФусФото: instagram.com/dietolog.fus

"Зелень ціниться великою кількістю фолієвої кислоти (вітаміну В9), вітаміну К, каротиноїдів (в тому числі - бета-каротину і лютеїну), хлорофілу і клітковини", - пояснює експертка на своїй сторінці в Instagram.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Як отримати максимум користі від свіжої зелені?

  • Класти зелень в суп або другу страву під час приготування та робити це не раніше, ніж за 5-10 хвилин до повної готовності страви.
  • Вітамін С і фолієва кислота руйнуєються при термічній обробці, тому зелень слід вживати саме в свіжому та сирому вигляді.
  • Додавати зелень до кожного прийому їжі. Наприклад, листовий салат може служити основою будь-якого овочевого салату або зеленого коктейлю. Великі листя можна використовувати в приготуванні бутербродів з цільнозернового хліба.

Фото: unsplash.com

  • Рання зелень в більшості випадків містить нітрати і пестициди, що можуть нашкодити здоров'ю. Їх кількість можна зменшити, якщо вживати тільки листові пластинки зелені - основна маса нітратів зосереджена в черешках (базилік, петрушка, кріп та інші види). Також можна позбавитися від нітратів, вимочуючи зелень в холодній воді протягом півгодини. Але, на жаль, при цьому способі водорозчинні вітаміни (вітамін С, вітаміни групи В, в тому числі - фолієва кислота; нікотинова кислота) частково перейдуть з рослини в розчин.
  • Якщо мити зелень під проточною водою, вдасться знизити кількість пестицидів, так як вони частіше знаходяться на поверхні листя. Це також вбереже від ризику зараження гельмінтами і токсоплазмами.

"Доступна листова зелень - хороший варіант збагатити своє весняне меню поживними речовинами", - резюмує фахівець.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА