Влітку багато хто намагається їсти більше корисних сезонних овочів, і шпинат - одна з рослин, які варто додати до раціону. Він підходить для салатів, пасти, омлетів, супів, смузі, випічки та інших популярних страв. Дієтологи Марісса Мешулам і Райан Гейгер розповіли виданню Real Simple, які дивовижні властивості має ця зелень.
Читайте також: Шпинат та інша зелень, яку варто посадити на грядці у серпні.
Шпинат багатий на антиоксиданти
У шпинаті містяться лютеїн, бета-каротин та вітамін С. Ці корисні антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали – молекули, які пошкоджують клітини та викликають окислювальний стрес. Цей процес пов'язаний з великою кількістю хронічних захворювань, включаючи цукровий діабет 2 типу та хвороби серця. Антиоксиданти у шпинаті та інших овочах допомагають боротися з вільними радикалами, запобігають пошкодженню клітин та підтримують їхнє здоров'я.
Шпинат допоможе контролювати тиск
Шпинат - гарне джерело калію, що допомагає знизити артеріальний тиск, розслаблює кровоносні судини та нормалізує сольовий обмін. Також шпинат є багатим джерелом фолієвої кислоти та магнію, двох поживних речовин, які збільшують вироблення оксиду азоту – молекули, яка бере участь у зниженні тиску.
Шпинат живить мозок
Згідно з журналом Neurology, щоденний прийом лише однієї порції шпинату або іншої листової зелені може уповільнити вікове зниження когнітивних функцій. Це пов'язано з високим вмістом у ньому лютеїну, бета-каротину та вітаміну К, які захищають клітини мозку, зменшуючи окисний стрес та нейрозапалення.
Читайте також: Як огірки впливають на шкіру і чи корисно прикладати їх до очей.
У шпинаті багато заліза
Шпинат є джерелом заліза, що насичує клітини еритроцитів гемоглобіном. Ці клітини відповідають за доставку кисню до всіх ваших органів та тканин, тому вони дуже важливі.
Існує два типи заліза: гемове, що міститься у продуктах тваринного походження, та негемове, яке міститься у рослинних продуктах, включно зі шпинатом. Організм не засвоює негемове залізо так само добре, як гемове, але ви можете покращити його поглинання, поєднуючи шпинат із продуктами, багатими на вітамін С. Їжте його з броколі, солодким перцем і помідорами.
Шпинат запобігає закрепам
У шпинаті багато клітковини, яка підтримує здоров'я мікробіома в кишечнику та сприяє нормалізації травлення. Він буквально збільшує обсяг випорожнення, полегшуючи його проходження і потенційно полегшуючи запори. Нерозчинна клітковина у шпинаті також пов'язана з підвищеним почуттям ситості після їжі.
Читайте також: Гречана каша і не тільки: які продукти корисно вживати людям із підвищеним тиском.
Шпинат захищає очі
Морква - не єдиний овоч, який приносить користь очам. Шпинат містить антиоксиданти лютеїн та зеаксантин, які пов'язані з вітаміном А. Обидві поживні речовини допомагають захищати очі від сонця, знижуючи ризик вікових захворювань, включаючи дегенерацію жовтої плями (макулодистрофію) та катаракту.
Але лютеїн та зеаксантин є жиророзчинними поживними речовинами, тому їм потрібен жир, щоб засвоюватися організмом. Поєднуйте шпинат з оливковою олією, авокадо, насінням, горіхами або жирною рибою.
Раніше ми розповідали про користь води з лимоном натще.