Коли мова йде про здорове збалансоване харчування, макарони чи інші подібні мучні вироби спадають на думку в останню чергу. Про те, чи можна нашкодити фігурі такою їжею та як її правильно готувати, розповіла досвідчений дієтолог Світлана Фус.
На своїй сторінці у Instagram експертка пояснює, що надлишок мучного дійсно шкідливий для здоров'я. Однак якщо грамотно і відповідально підійти до вибору продукту, то можна отримати безпечне і корисне джерело багатьох поживних речовин.
Кілька корисних порад щодо приготування та вживання макаронів від дієтолога:
Макаронні вироби (паста, італійською, буквально "тісто"), які виготовлені з твердих сортів пшениці, - головний інгредієнт італійської кухні. Не дарма існує так багато їх різновидів, і кожен з них відмінно поєднується з різними соусами і гарнірами. Макарони - гарний спосіб втамувати голод, але варто звертати увагу на склад і кількість соусів, які можуть додати надлишок калорійності і жирності стравам з пастою.
Читайте також: Які овочі, фрукти і ягоди найкорисніші в липні: додайте їх у раціон.
Макарони твердих сортів під час приготування краще не переварювати - це підвищує глікемічний індекс і калорійність страви. В Італії стандартно готують до ступеня al dente ("на зубок»", тобто сама середина виробу трохи недоварена і може здаватися напівсирою). Пам'ятайте, що 100 г сухих макарон після варіння перетворюються в порцію вагою 250-300 г. Якщо вживати такі "правильні" макарони декілька разів на тиждень, то шкоди фігурі не буде.
Наостанок Фус додає, що різні типи макаронних виробів мають італійські назви, що відповідають їхнім формам та розмірам: бантики, і трубки, і нитки, і стрічки і т.д. Також за допомогою знімків фахівець показала, які макорони використовувати для приготування різних страв та чим їх можна заправляти:
- Раніше ми розповідали, як харчуватися в умовах війни та повернути збалансований раціон.