Літнє меню суттєво відрізняється від зимового, оскільки вживання тих чи інших продуктів допомагає або, навпаки, ускладнює реакцію організму на аномально високі температури. Про те, як правильно харчуватися у спеку та від чого краще відмовитись, розповіла досвідчений дієтолог Оксана Скиталінська. Відповідна публікація з'явилася на її сторінці у Facebook.
Як харчуватися у спеку
- Більше різнокольорових овочів, ягід та фруктів. Вони допомагають організму легше адаптуватися до високих температур.
- Не лише вода, але і електроліти, які людина втрачає з потом: калій, магній, натрій. Експертка радить додавати у воду дрібно нарізані огірки, ягоди. Також воду можна трохи підсолювати або ж одразу випити склянку мінеральної солоної води.
- Пити можна і прохолодні, і ледь гарячі напої (зелений та чорний чай) - у тій кількості, у якій хочеться. Людям із серцевою недостатністю вживання цих напоїв варто зменшити.
- Після кожної чашечки кави варто випивати склянку води, оскільки, як пояснює фахівець, кава ледь посилює діурез (сечовиділення).
- Легкозасвоювані білки: страви з яєць, исломолочного сиру, нежирної птиці та нежирної риби. Вони забезпечують амінокислотами печінку, яка бере участь у всіх обмінних процесах.
- Режим харчування краще спростити: обід можна пропустити, замінивши салатом або склянкою кисло-солодких ягід з йогуртом.
Читайте також: Чи корисні фруктові соки: дієтолог розкрила правду про популярні напої.
Що не варто вживати у спеку
"Не вживайте страви та напої, які сприяють загущенню крові, погіршують терморегуляцію, самопочуття та послаблюють імунітет: жирні, смажені, солодкі, алкоголь", - пояснює Скиталінська.
Приклад раціону у спекотний літній день
Сніданок:
- Яйце із салатом, заправленим йогуртом або сметаною, ягоди.
- Кисломолочний сур із ягодами/овочами та сметаною/йогуртом.
Обід:
- холодний суп: гаспачо або гаспачоборщ, холодний борщ (польський), окрошка.
Вечеря:
- риба варена/запечена з лимоним соком, овочеве холодне рагу, посипане зеленню.
Протягом дня: вода, зелений чай, морс, айран.
"Гарячих каш у цей час не хочеться, тому їх можна звести і до мінімуму. Звісно, це узагальнене меню, кожен вже сам регулює за своїми потребами", - резюмує дієтолог.
- Підтримує здоров'я серця і красу шкіри: раніше ми розповідали, чим корисний аґрус.