Літнє меню суттєво відрізняється від зимового, оскільки вживання тих чи інших продуктів допомагає або, навпаки, ускладнює реакцію організму на аномально високі температури. Про те, як правильно харчуватися у спеку та від чого краще відмовитись, розповіла досвідчений дієтолог Оксана Скиталінська. Відповідна публікація з'явилася на її сторінці у Facebook.

Фото: unsplash.com

Як харчуватися у спеку

  • Більше різнокольорових овочів, ягід та фруктів. Вони допомагають організму легше адаптуватися до високих температур.
  • Не лише вода, але і електроліти, які людина втрачає з потом: калій, магній, натрій. Експертка радить додавати у воду дрібно нарізані огірки, ягоди. Також воду можна трохи підсолювати або ж одразу випити склянку мінеральної солоної води.
  • Пити можна і прохолодні, і ледь гарячі напої (зелений та чорний чай) - у тій кількості, у якій хочеться. Людям із серцевою недостатністю вживання цих напоїв варто зменшити.
  • Після кожної чашечки кави варто випивати склянку води, оскільки, як пояснює фахівець, кава ледь посилює діурез (сечовиділення).
  • Легкозасвоювані білки: страви з яєць, исломолочного сиру, нежирної птиці та нежирної риби. Вони забезпечують амінокислотами печінку, яка бере участь у всіх обмінних процесах.
  • Режим харчування краще спростити: обід можна пропустити, замінивши салатом або склянкою кисло-солодких ягід з йогуртом.

Читайте також: Чи корисні фруктові соки: дієтолог розкрила правду про популярні напої.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Що не варто вживати у спеку

"Не вживайте страви та напої, які сприяють загущенню крові, погіршують терморегуляцію, самопочуття та послаблюють імунітет: жирні, смажені, солодкі, алкоголь", - пояснює Скиталінська.

Фото: unsplash.com

Приклад раціону у спекотний літній день

Сніданок:

Продовження після реклами
РЕКЛАМА
  • Яйце із салатом, заправленим йогуртом або сметаною, ягоди.
  • Кисломолочний сур із ягодами/овочами та сметаною/йогуртом.

Обід:

  • холодний суп: гаспачо або гаспачоборщ, холодний борщ (польський), окрошка.

Вечеря:

  • риба варена/запечена з лимоним соком, овочеве холодне рагу, посипане зеленню.

Протягом дня: вода, зелений чай, морс, айран.

"Гарячих каш у цей час не хочеться, тому їх можна звести і до мінімуму. Звісно, це узагальнене меню, кожен вже сам регулює за своїми потребами", - резюмує дієтолог.

Цікаві новини для вас: