RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як харчуватися у спеку: дієтолог назвала корисні та шкідливі продукти

Літнє меню суттєво відрізняється від зимового, оскільки вживання тих чи інших продуктів допомагає або, навпаки, ускладнює реакцію організму на аномально високі температури. Про те, як правильно харчуватися у спеку та від чого краще відмовитись, розповіла досвідчений дієтолог Оксана Скиталінська. Відповідна публікація з'явилася на її сторінці у Facebook.

Фото: unsplash.com

Як харчуватися у спеку

  • Більше різнокольорових овочів, ягід та фруктів. Вони допомагають організму легше адаптуватися до високих температур.
  • Не лише вода, але і електроліти, які людина втрачає з потом: калій, магній, натрій. Експертка радить додавати у воду дрібно нарізані огірки, ягоди. Також воду можна трохи підсолювати або ж одразу випити склянку мінеральної солоної води.
  • Пити можна і прохолодні, і ледь гарячі напої (зелений та чорний чай) - у тій кількості, у якій хочеться. Людям із серцевою недостатністю вживання цих напоїв варто зменшити.
  • Після кожної чашечки кави варто випивати склянку води, оскільки, як пояснює фахівець, кава ледь посилює діурез (сечовиділення).
  • Легкозасвоювані білки: страви з яєць, исломолочного сиру, нежирної птиці та нежирної риби. Вони забезпечують амінокислотами печінку, яка бере участь у всіх обмінних процесах.
  • Режим харчування краще спростити: обід можна пропустити, замінивши салатом або склянкою кисло-солодких ягід з йогуртом.

Читайте також: Чи корисні фруктові соки: дієтолог розкрила правду про популярні напої.

Що не варто вживати у спеку

"Не вживайте страви та напої, які сприяють загущенню крові, погіршують терморегуляцію, самопочуття та послаблюють імунітет: жирні, смажені, солодкі, алкоголь", - пояснює Скиталінська.

Фото: unsplash.com

Приклад раціону у спекотний літній день

Сніданок:

  • Яйце із салатом, заправленим йогуртом або сметаною, ягоди.
  • Кисломолочний сур із ягодами/овочами та сметаною/йогуртом.

Обід:

  • холодний суп: гаспачо або гаспачоборщ, холодний борщ (польський), окрошка.

Вечеря:

  • риба варена/запечена з лимоним соком, овочеве холодне рагу, посипане зеленню.

Протягом дня: вода, зелений чай, морс, айран.

"Гарячих каш у цей час не хочеться, тому їх можна звести і до мінімуму. Звісно, це узагальнене меню, кожен вже сам регулює за своїми потребами", - резюмує дієтолог.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я