Щоб уникнути збільшення ваги та знизити ризик розвитку цукрового діабету, слід пам'ятати про добову норму споживання цукру. Але обмежуючи солодощі, варто залишити у раціоні місце для чорного шоколаду. Дієтологиня Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Facebook розповіла, чим корисний цей продукт, а коли може нашкодити здоров'ю.
За словами Скиталінської, корисним є виключно гіркий чорний шоколад, у якому міститься 85% і більше какао бобів. "Все, що нижче 85%, до уваги не беремо, бо там купа цукру та жиру", - пояснила експертка.
Чорний шоколад корисний завдяки високому вмісту поліфенолів – антиоксидантів, які захищають клітини організму від пошкодження вільними радикалами.
Читайте також: Топ-6 способів зменшити кількість цукру в раціоні дитини.
"Поліфеноли виконують роль пробіотиків, живлять корисні бактерії в нашому кишечнику, - пише лікарка. - Краще перетравлюється і засвоюється їжа, більше синтезується вітамінів, краще працює мозок, судини, менший ризик онкозахворювань, насамперед раку кишечника".
Також поліфеноли гарно впливають на пам'ять, покращують кровообіг у мозку, захищають шкіру від шкідливого впливу сонця.
Оксана Скиталінська радить не захоплюватися чорним шоколадом людям, які схильні до набору зайвої ваги. Особливо це стосується шоколадок з різними солодкими наповнювачами – горіхами, родзинками, нугою, печивом.
"Якщо у Вас є хоч незначні "дифузні зміни" на УЗД, і, особливо, якщо є підвищений холестерин, тригліцериди та печінкові ферменти, вживайте лише 85-100% шоколад і поєднайте його з ягодами - так Ви отримаєте більше поліфенолів, клітковини і менше з'їсте шоколаду, - пише дієтологиня. - Така сама порада стосується і тих, у кого є подагра".
Читайте також: Корисні для очей та кісток: 6 несподіваних властивостей кабачків.
Чим замінити чорний шоколад
Смак гіркого шоколаду не всім подобається, але корисні поліфеноли можна отримати і з інших продуктів. Оксана Скиталінська рекомендує звернути увагу на ягоди (шовковицю, чорноплідну горобину, бузину, чорницю), яблука зі шкіркою, виноград, какао, зелений чай, гострий перець, капусту, броколі та шпинат.
- Раніше дієтологиня дала рецепт корисного коктейлю, який продовжить молодість мозку.