RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Заспокоює нерви і знижує рівень цукру: чим корисний ромашковий чай

Не тільки дорогі суперфуди на кшталт кіноа та спіруліни можуть похвалитися статусом "корисних". Прості та доступні продукти, які ми вживаємо щодня, можуть перевершувати їх у кількості важливих вітамінів та мікроелементів. Раніше ми розповідали про користь свіжих огірків, а тепер розкриємо властивості чаю з ромашки. Ось що показали дослідження цього популярного напою.

Фото: pixabay.com

1. Полегшує симптоми ПМС

У 2019 році дослідники дійшли висновку, що протизапальні, спазмолітичні, седативні та заспокійливі властивості ромашки можуть допомогти зменшити занепокоєння та дискомфорт, пов'язані з передменструальним синдромом (ПМС).

2. Нормалізує рівень цукру у крові

У 2020 році вчені виявили, що ромашковий чай може знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом. Відвар корисної рослини покращує глікемічний та ліпідний профілі, знижує рівень окислювального стресу і, як наслідок, зменшує ризик ускладнень, пов'язаних з діабетом.

Важливо врахувати, що ромашка не здатна замінити ліки від діабету, але може бути корисним доповненням раціону.

Читайте також: Містить вітамін С та антиоксиданти: чим корисна свіжа полуниця.

3. Захищає кістки від остеопорозу

Остеопороз – це прогресуюча втрата щільності кісткової тканини, що збільшує ризик переломів. Дослідження індійських учених, опубліковане у 2022 році, показало, що ромашка допомагає запобігти остеопорозу у щурів. Антиоксидантні ефекти флавоноїдів ромашки сприяють цьому за рахунок зниження окислювального стресу.

4. Знижує рівень запалення

Запалення – це реакція імунної системи на боротьбу з інфекцією. Іспанські дослідники виявили, що корисні сполуки в ромашковому чаї можуть зменшити запалення, пов'язане з інфекціями, а також різними захворюваннями: гемороєм, артритом, шлунково-кишковими проблемами.

Фото: pixabay.com

5. Допомагає розслабитися та заснути

Огляд 2019 показав, що після 2-4 тижнів лікування ромашкою у людей з генералізованим тривожним розладом спостерігалося поліпшення симптомів та якості сну. Однак не було жодних доказів, що ромашка може зменшити симптоми у тривожній ситуації. Крім того, ромашковий чай не запобігає безсонню.

Читайте також: У яких продуктах багато заліза і як харчуватися, щоб воно добре засвоювалося.

6. Полегшує симптоми застуди

Деякі дослідження припускають, що вдихання пари з екстрактом ромашки може полегшити деякі симптоми застуди, проте ця перевага все ще має бути вивчена.

7. Поліпшує стан шкіри

Продукти місцевого застосування, що містять ромашку, показали ефективність у лікування прищів, зволоженні шкіри, зниженні її чутливості. Це може бути пов'язане із протизапальними властивостями рослини.

Кому не варто пити ромашковий чай

  • Ромашка може бути небезпечною для людей, які мають алергію на полин, хризантему або чорнобривці, які є спорідненими рослинами. Це може спричинити серйозну реакцію, відому як анафілаксія.
  • Людям, у яких раніше була навіть легка алергічна реакція на ромашку, слід уникати напою, оскільки алергія може посилюватися.
  • Ромашка може взаємодіяти з препаратами, що розріджують кров, такими як варфарин.
  • Багато лікарів рекомендують немовлятам та маленьким дітям уникати меду та продуктів з ромашки.
  • Небезпечно використовувати ромашку як заміну перевірених медичних препаратів. Якщо хтось приймає якісь ліки, слід запитати свого лікаря про можливі взаємодії з ромашковим чаєм.

Раніше дієтолог розповіла, який корисний коктейль продовжить молодість мозку.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я