Мікрохвильові печі випромінюють радіацію, а їжа, приготована таким способом, стає шкідливою. Напевно, кожен чув такі твердження від знайомих. Експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" відповіли, чи дійсно їжа з мікрохвильової печі шкідлива, чи це черговий міф.
Експерти заявили, що готування в мікрохвильовій печі є безпечним для їжі та здоров'я. А думка, що їжа стає шкідливою, абсолютно помилкова.
"Зазвичай ці міфи ростуть із твердження, що все корисне в продуктах руйнується з підвищенням температури. Це дійсно так. Проте дослідження показують, що водорозчинні вітаміни, як-от фолієва кислота, вітамін В та С найбільше руйнуються при смаженні та варінні. А от нагрівання овочів у мікрохвильовій печі або приготування на пару — найкращий варіант. За останнього, наприклад, руйнується лише 10% вітаміну С. Тоді як втрати під час варіння або смаження можуть становити до 80%", - підкреслили вони.
Що обрати: варити або готувати у мікрохвильовій печі?
Експерти пояснили, що коли ми варимо продукти, то частина поживних речовин залишається у воді, тож втрати таким способом приготування будуть більшими. Наприклад, броколі, відварена у воді, втрачає до 97% антиоксидантів.
Читайте також: Чи дійсно часник допомагає лікувати застуду: відповідь експертів.
"Варто розуміти, що термічно оброблені продукти не стають шкідливими. Деякі овочі, навпаки, містять речовини, які засвоюються краще після нагрівання, як-от каротиноїди. Проте, звісно, з підвищенням температури кількість поживних речовин зменшується", - написала платформа у своєму Telegram-каналі.
Використовувати мікрохвильову піч для готування безпечно, проте тут варто бути уважним. Справа в тому, що не кожна ємність підходить для приготування та розігріву їжі. Є посуд, який при нагріванні може виділяти токсичні сполуки, які є небезпечними для здоров'я. Намагайтеся використовувати ємності, які призначені для мікрохвильових печей.
Докладніше про посуд, який категорично не можна ставити в мікрохвильову піч, ви дізнаєтеся в цьому матеріалі.