RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Лікар пояснила, чому жінкам важче контролювати цукровий діабет, ніж чоловікам

Жінкам важче контролювати цукровий діабет, ніж чоловікам. Ендокринолог Юлія Кривов'яз пояснює це змінами рівня гормонів залежно від фази менструального циклу.

"Ці фізіологічні зміни і "диктують'' свої правила. Ці ж гормони впливають на настрій, апетит, працездатність, самопочуття і навіть метаболізм, - пише лікар в Instagram. - Давайте подивимось, що відбувається з жіночим організмом в різні фази циклу і проведемо паралель з перебігом діабету. За зразок беремо "ідеальний цикл" тривалістю у 28 днів (4 тижні)".

Фото: instagram.com/doctor_kryvoviaz

1 тиждень

Ендокринолог розповідає, що в перший тиждень вироблення прогестерону знижується, а естрогену поступово підвищується. В цей час ви ніби повертаєтеся до життя: настрій стає більш стабільним, хочеться знову рухатися, займатися справами тощо. В цей час дозування інсуліну можуть значно знизитися (в порівнянні з 4 тижнем). Чутливість до інсуліну покращується, у порівнянні з 4-м тижнем, потреба в інсуліні знижується.

Читайте також: Цукровий діабет під час війни: що потрібно пам'ятати і коли терміново звертатися до лікаря

2 та 3 тижні

Найбільш стабільний час. Юлія Кривов'яз називає це "світлим проміжком". Пік жіночої активності й сил. Стан шкіри покращується, лібідо зростає. Обмін речовин працює як треба, бажання з'їсти все, що не прибито, пропадає. Як правило, в ці 2 тижні цукри поводяться стабільно. Єдиним нюансом є овуляція, коли за день до неї або під час може бути різке підвищення рівня глюкози в крові, яке погано ''сколюється''.

Фото: Getty Images

4 тиждень

Через активне вироблення прогестерону апетит підвищується, рідина в організмі затримується, з'являється набряклість, можливі емоційні "гойдалки". У цей період зазвичай відбувається збільшення доз інсуліну, адже чутливість до інсуліну знижується.

"Виходить, що найважчий тиждень в плані компенсації - четвертий. Хочеться сидіти вдома і їсти, через набряклість ви можете відчувати себе не комфортно. Зниження активності + зниження чутливості до інсуліну, призводять до потреби в збільшенні доз", - зазначила лікар.

Юлія Кривов'яз рекомендує жінкам із цукровим діабетом відстежити протягом кількох місяців, як змінюється потреба в інсуліні залежно від фаз циклу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я