Літо – сезон стиглих фруктів, овочів та ягід, і всі ці свіжі продукти мають безліч переваг для здоров'я. Раніше ми розповідали про користь кабачків, а тепер торкнемося корисних властивостей аґрусу.
Аґрус - поживні ягоди з низьким вмістом калорій (44 ккал на 100 г). У ньому міститься клітковина, яка дає почуття ситості та допомагає контролювати вагу. Також у аґрусі є вітаміни, важливі мікроелементи та антиоксиданти – феноли та флавоноїди.
У 100 г (г) сирого аґрусу міститься 4,3 г клітковини, 27,7 мг вітаміну С (близько 40% денної норми), а також вітаміни В5, В6, мідь, марганець та калій.
Читайте також: Містить вітамін С та антиоксиданти: чим корисна свіжа полуниця.
Користь для шкіри
Натуральні фітонутрієнти, що містяться в аґрусі, можуть бути корисними для шкіри. Лабораторне дослідження 2016 року показало, що аґрус має антиоксидантну активність, сприяє зміцненню колагену, який безпосередньо пов'язаний із молодістю та пружністю шкіри.
Оскільки аґрус містить вітамін С та інші антиоксиданти, виробники використовують його екстракт у продуктах для шкіри, включаючи креми та сироватки.
Зниження окислювального стресу
Аґрус містить кілька антиоксидантних сполук, у тому числі антоціани, флавоноїди, фенольні кислоти. Ці речовини можуть відігравати життєво важливу роль у запобіганні різним захворюванням, оскільки протидіють процесам окислювального стресу та хронічного запалення в організмі.
Вчені пов'язують окислювальний стрес із розвитком багатьох патологій, у тому числі раку, діабету, серцево-судинних проблем, артриту, хвороб нирок та очей.
Читайте також: Заспокоює нерви та знижує рівень цукру: чим корисний ромашковий чай.
Допомагає контролювати рівень цукру у крові
Високий рівень цукру в крові пов'язаний з діабетом 2 типу, серцевими захворюваннями, інсультом, деменцією та багатьма іншими захворюваннями. Аґрус має кілька властивостей, які можуть допомогти тримати його під контролем. По-перше, у них багато клітковини, яка уповільнює всмоктування цукру в кров, запобігаючи стрибкам інсуліну.
Дослідники виявили, що екстракт аґрусу зв'язується зі спеціальними ферментами в тонкому кишечнику, заважаючи їм переміщувати цукор із кишечника в кровотік. Також аґрус містить хлорогенову кислоту, яка може уповільнити засвоєння вуглеводів та допомогти знизити рівень цукру в крові після вживання крохмалистої їжі.
Захищає серце та судини
Дотримання дієти, багатої на ягоди, пов'язане з нижчим ризиком серцевих захворювань. Аґрус містить багато поживних речовин, які сприяють здоров'ю серця, у тому числі антиоксиданти і калій.
Антиоксиданти покращують здоров'я серця, запобігаючи окисленню "поганого" холестерину в крові. Крім того, фітонутрієнти, такі як флавоноли та антоціани, допомагають знизити кров'яний тиск та покращити функцію кровоносних судин. Калій в аґрусі також необхідний для хорошого здоров'я кровоносних судин. Він допомагає підтримувати ритм серця та нормальний артеріальний тиск.
- Дізнайтеся також, який шоколад корисний, кому він може нашкодити і чим його замінити.