RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Підтримує здоров'я серця і красу шкіри: чим корисний аґрус

Літо – сезон стиглих фруктів, овочів та ягід, і всі ці свіжі продукти мають безліч переваг для здоров'я. Раніше ми розповідали про користь кабачків, а тепер торкнемося корисних властивостей аґрусу.

Аґрус - поживні ягоди з низьким вмістом калорій (44 ккал на 100 г). У ньому міститься клітковина, яка дає почуття ситості та допомагає контролювати вагу. Також у аґрусі є вітаміни, важливі мікроелементи та антиоксиданти – феноли та флавоноїди.

Фото: Getty Images

У 100 г (г) сирого аґрусу міститься 4,3 г клітковини, 27,7 мг вітаміну С (близько 40% денної норми), а також вітаміни В5, В6, мідь, марганець та калій.

Читайте також: Містить вітамін С та антиоксиданти: чим корисна свіжа полуниця.

Користь для шкіри

Натуральні фітонутрієнти, що містяться в аґрусі, можуть бути корисними для шкіри. Лабораторне дослідження 2016 року показало, що аґрус має антиоксидантну активність, сприяє зміцненню колагену, який безпосередньо пов'язаний із молодістю та пружністю шкіри.

Оскільки аґрус містить вітамін С та інші антиоксиданти, виробники використовують його екстракт у продуктах для шкіри, включаючи креми та сироватки.

Зниження окислювального стресу

Аґрус містить кілька антиоксидантних сполук, у тому числі антоціани, флавоноїди, фенольні кислоти. Ці речовини можуть відігравати життєво важливу роль у запобіганні різним захворюванням, оскільки протидіють процесам окислювального стресу та хронічного запалення в організмі.

Вчені пов'язують окислювальний стрес із розвитком багатьох патологій, у тому числі раку, діабету, серцево-судинних проблем, артриту, хвороб нирок та очей.

Читайте також: Заспокоює нерви та знижує рівень цукру: чим корисний ромашковий чай.

Фото: Getty Images

Допомагає контролювати рівень цукру у крові

Високий рівень цукру в крові пов'язаний з діабетом 2 типу, серцевими захворюваннями, інсультом, деменцією та багатьма іншими захворюваннями. Аґрус має кілька властивостей, які можуть допомогти тримати його під контролем. По-перше, у них багато клітковини, яка уповільнює всмоктування цукру в кров, запобігаючи стрибкам інсуліну.

Дослідники виявили, що екстракт аґрусу зв'язується зі спеціальними ферментами в тонкому кишечнику, заважаючи їм переміщувати цукор із кишечника в кровотік. Також аґрус містить хлорогенову кислоту, яка може уповільнити засвоєння вуглеводів та допомогти знизити рівень цукру в крові після вживання крохмалистої їжі.

Захищає серце та судини

Дотримання дієти, багатої на ягоди, пов'язане з нижчим ризиком серцевих захворювань. Аґрус містить багато поживних речовин, які сприяють здоров'ю серця, у тому числі антиоксиданти і калій.

Антиоксиданти покращують здоров'я серця, запобігаючи окисленню "поганого" холестерину в крові. Крім того, фітонутрієнти, такі як флавоноли та антоціани, допомагають знизити кров'яний тиск та покращити функцію кровоносних судин. Калій в аґрусі також необхідний для хорошого здоров'я кровоносних судин. Він допомагає підтримувати ритм серця та нормальний артеріальний тиск.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я