Літо – сезон стиглих фруктів, овочів та ягід, і всі ці свіжі продукти мають безліч переваг для здоров'я. Раніше ми розповідали про користь кабачків, а тепер торкнемося корисних властивостей аґрусу.

Аґрус - поживні ягоди з низьким вмістом калорій (44 ккал на 100 г). У ньому міститься клітковина, яка дає почуття ситості та допомагає контролювати вагу. Також у аґрусі є вітаміни, важливі мікроелементи та антиоксиданти – феноли та флавоноїди.

Фото: Getty Images

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

У 100 г (г) сирого аґрусу міститься 4,3 г клітковини, 27,7 мг вітаміну С (близько 40% денної норми), а також вітаміни В5, В6, мідь, марганець та калій.

Читайте також: Містить вітамін С та антиоксиданти: чим корисна свіжа полуниця.

Користь для шкіри

Натуральні фітонутрієнти, що містяться в аґрусі, можуть бути корисними для шкіри. Лабораторне дослідження 2016 року показало, що аґрус має антиоксидантну активність, сприяє зміцненню колагену, який безпосередньо пов'язаний із молодістю та пружністю шкіри.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Оскільки аґрус містить вітамін С та інші антиоксиданти, виробники використовують його екстракт у продуктах для шкіри, включаючи креми та сироватки.

Зниження окислювального стресу

Аґрус містить кілька антиоксидантних сполук, у тому числі антоціани, флавоноїди, фенольні кислоти. Ці речовини можуть відігравати життєво важливу роль у запобіганні різним захворюванням, оскільки протидіють процесам окислювального стресу та хронічного запалення в організмі.

Вчені пов'язують окислювальний стрес із розвитком багатьох патологій, у тому числі раку, діабету, серцево-судинних проблем, артриту, хвороб нирок та очей.

Читайте також: Заспокоює нерви та знижує рівень цукру: чим корисний ромашковий чай.

Фото: Getty Images

Допомагає контролювати рівень цукру у крові

Високий рівень цукру в крові пов'язаний з діабетом 2 типу, серцевими захворюваннями, інсультом, деменцією та багатьма іншими захворюваннями. Аґрус має кілька властивостей, які можуть допомогти тримати його під контролем. По-перше, у них багато клітковини, яка уповільнює всмоктування цукру в кров, запобігаючи стрибкам інсуліну.

Дослідники виявили, що екстракт аґрусу зв'язується зі спеціальними ферментами в тонкому кишечнику, заважаючи їм переміщувати цукор із кишечника в кровотік. Також аґрус містить хлорогенову кислоту, яка може уповільнити засвоєння вуглеводів та допомогти знизити рівень цукру в крові після вживання крохмалистої їжі.

Захищає серце та судини

Дотримання дієти, багатої на ягоди, пов'язане з нижчим ризиком серцевих захворювань. Аґрус містить багато поживних речовин, які сприяють здоров'ю серця, у тому числі антиоксиданти і калій.

Антиоксиданти покращують здоров'я серця, запобігаючи окисленню "поганого" холестерину в крові. Крім того, фітонутрієнти, такі як флавоноли та антоціани, допомагають знизити кров'яний тиск та покращити функцію кровоносних судин. Калій в аґрусі також необхідний для хорошого здоров'я кровоносних судин. Він допомагає підтримувати ритм серця та нормальний артеріальний тиск.

Цікаві новини для вас: