RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Чи корисні фруктові соки: дієтолог розкрила правду про популярні напої

Фруктові соки часто відносять до списку корисних продуктів. Полиці магазинів переповнені "вітамінними" напоями, які так люблять й дорослі, й діти. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, чи корисні соки з фруктів та чи потрібні вони людині.

За словами експерта, соки абсолютно не потрібні людям. Для здоров'я необхідні цілі фрукти, овочі та ягоди, в яких міститься клітковина. А саме клітковина є тим жмихом, який викидається при приготуванні соків.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

"Жмих - це різні види клітковини - розчинної та не розчинної, яка живить різні види бактерій, що живуть у нашому кишківнику. Бактерії, наївшися такої клітковини, утворюють речовини, які захищають кишківник від запалень, раку, є природніми сорбентами, які поглинають токсини, допомагають печінці бути здоровою і робити здоровими нас. Якщо ж людина вип'є сік, бактерії залишаться без їжі", - пояснила дієтолог.

Читайте також: Заспокоює нерви і знижує рівень цукру: чим корисний ромашковий чай.

Чим не здорові соки

Як розповіла дієтолог, фруктові соки містять велику кількість цукру. Якщо стільки цукру одномоментно потрапляє в організм, це спричиняє надмірний викид інсуліну в кров, що буде використано організмом для перетворення на жир. Цей жир відкладатиметься в печінці, заважаючи їй синтезувати здоровий холестерин, ферменти детоксикації та виконувати багато інших потрібних функцій.

При зловживанні солодкими напоями виникає стан глюкозотоксичності, тому фруктові соки не мають буди частиною щоденного раціону.

Фото: unsplash.com

Чим замінити сік

Оксана Скиталінська радить тамувати спрагу чистою водою або з додаванням соку лимона, ягід або шматочків фруктів. Якщо ж дуже хочеться магазинного фруктового соку, виконайте такі рекомендації:

  • після випитої склянки соку рухайтеся, щоб зменшити негативний вплив цукру;
  • розводьте сік водою у пропорції 1:1 або 1:2 (води більше);
  • купуйте соки з м'якоттю, але також розводьте їх водою;
  • віддавайте перевагу овочевим сокам - томатному та буряковому.

"Буряковий сік підвищує витривалість серця та легенів при фізичних навантаженнях. Сік буряка багатий нітратами, які перетворюються на оксид азоту, який вливає на забезпечення серцевого м'язу киснем, покращує кровотік. Недарма найкращі кенійські марафонці п'ють сік з буряка перед змаганнями", - розповіла дієтолог.

Раніше дієтолог розповіла, чим корисний квас із бузини і як приготувати смачний сезонний напій.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я