RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Як жінкам полегшити свій стан в період менопаузи: поради лікаря

Менопауза - це фізіологічний період у житті жінки, пов’язаний зі згасанням функції яєчників і, відповідно, зниженням рівня статевих гормонів. Цей стан настає у три етапи: пременопауза, менопауза та постменопауза. У деяких жінок він може проходити практично без симптомів, тоді як у інших - ситуація може бути повністю протилежною, як і у випадку з проявами ПМС. Гінеколог-ендокринолог Тетяна Осауленко спільно з платформою доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" пояснили, як можна полегшити неприємні симптоми під час менопаузи.

"Ми не можемо зупинити цей процес, однак ми точно можемо підтримувати якість свого життя на високому рівні. Лікувальні стратегії щодо симптомів менопаузи можна розділити на дві групи: поведінкові та медикаментозні. Важливо розуміти, що вони доповнюють одна одну", - йдеться у джерелі.

Фото: berezhy-sebe.com

Читайте на тему: Дієтолог пояснила, чому з віком жінки швидше набирають вагу.

Полегшити стан у період менопаузи допоможуть такі поради:

  • Повноцінний і якісний сон, за можливості. Важливою є не тільки тривалість сну, а й час засинання (в ідеалі — до 23:00).
  • Збалансоване харчування з великою кількістю овочів, зелені, фруктів. Варто обмежити споживання простих вуглеводів і червоного м‘яса.
  • Контрастний душ.
  • Багатошаровий одяг, щоб була можливість знімати верхній шар за необхідності.
  • Фізична активність: прогулянки, різноманітні фізичні вправи, розтяжки, танці. Це корисно не тільки для підтримки м‘язової тканини, а і для покращення настрою.

Також фахівці розповідають, що в сучасній медицині доступні методи, які допомагають підтримувати високу якість життя і у менопаузі. На сьогодні “золотим стандартом” лікування розладів унаслідок менопаузи є менопаузальна гормональна терапія (МГТ), яка передбачає застосування гормональних препаратів для послаблення симптомів менопаузи.

"Основна мета МГТ - частково відновити нестачу жіночих статевих гормонів при зниженні функції яєчників і, відповідно, зменшити вираженість симптомів, які виникають на цьому фоні", - зазначають фахівці.

Читайте також: Лікар розповіла, в якому віці жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози.

Фото: Getty Images

Які препарати використовуються для МГТ?

  • естрогени (системні або локальні);
  • комбіновані препарати естрогену/прогестерону;
  • андрогени (призначаються в окремих випадках, зокрема при гіпоактивному сексуальному розладі в жінок);
  • селективні модулятори естрогенових рецепторів (для лікування генітоуринарного синдрому — змін, які виникають у промежині, піхві, уретрі, сечовому міхурі та інших органах сечостатевої системи внаслідок менопаузи).

Зазвичай у такому випадку експерти призначають мінімально-оптимальні дози гормональних препаратів, за яких спостерігається поліпшення загального стану жінки та зменшується ймовірність розвитку ускладнень.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: здоров'я