RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Здоров'я

Новини

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

9 квітня

8 квітня

6 квітня

5 квітня

4 квітня

Всі новини

Норма чи проблема: лікар розповіла про нічні походи до туалету

Якісний нічний сон надзвичайно важливий для здоров'я, але заважати йому зараз можуть не лише сирени повітряної тривоги. Сімейний лікар-інтерн Крістіна Авраменко розповіла, скільки разів за ніч нормально вставати в туалет, а коли часті позиви до сечовипускання можуть свідчити про проблеми.

"Прокидатися в туалет 1 раз за ніч - це нормально. Необхідність переривати сон 2 і більше разів за ніч заради сечовипускання називають ноктурією", - розповіла лікар в Instagram.

Ноктурія може виникати через те, що організм виробляє занадто багато рідини, або сечовий міхур не може утримувати її достатньо часу.

"Як правило, це не небезпечно, але причину все ж таки потрібно з'ясувати. Адже ноктурія може бути симптомом захворювання", - попередила Авраменко.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Сімейний лікар - інтерн (@avramenko.doc)

Ноктурія може бути пов'язана з надлишком прийому води перед сном. Якщо ж вона спричинена інфекцією, то повинні проявлятися й інші симптоми - лихоманка, часте та болюче сечовипускання, біль у надлобковій ділянці, нетримання сечі, поява крові в сечі та ін.

Також ноктурія залежить від віку.

"Чим старша людина, тим більша ймовірність того, що їй знадобиться переривати сон заради сечовипускання. Наприклад, організм жінок після менопаузи виробляє менше естрогену. Це може призвести до змін у сечовивідних шляхах, які змушують частіше ходити в туалет, - пояснює лікар. - У чоловіків із віком збільшується передміхурова залоза, яка може заважати нормальному сечовипусканню".

Деякі ліки теж можуть провокувати ноктурію: вони витягують рідину з організму і змушують людину частіше вставати до туалету. "У такому разі потрібно переглянути лікування. Наприклад, зменшити дозу або приймати ліки раніше – вранці чи вдень", - рекомендує вона.

Причиною ноктурії можуть бути проблеми з серцем.

"Коли серце не качає кров так, як повинно, рідина накопичується ближче до вечора (особливо це можна помітити по набряках на щиколотках), тому вночі виникає потреба у додатковому сечовипусканні. У такому разі потрібно почати лікувати основне захворювання, а також допомогти собі самостійно, відпочивати з піднятими ногами протягом дня або носити компресійні шкарпетки", - пише фахівець.

Інші причини частих походів у туалет в нічний час: гіперактивний сечовий міхур, вагітність, ожиріння, інтерстиціальний цистит, пухлини сечового міхура або передміхурової залози, цукровий діабет, печінкова недостатність, неврологічні захворювання (розсіяний склероз, хвороба Паркінсона та ін.)

Перш ніж звернутися до лікаря, Крістіна Авраменко радить записати в щоденник, що ви зазвичай п'єте, в якій кількості, а також скільки разів ходите в туалет вдень та вночі.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: