RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Як покращити сон всупереч сиренам та тривозі: поради лікаря на час війни

Війна, з якою країна-агресор РФ прийшла в незалежну Україну, змінила реальність кожного українця. Тепер безкінечні сирени, поганий сон та постійна тривожність стали для багатьох звичним явищем. Навіть ті, хто зараз перебуває у благополучних містечках Європи, також живуть і сплять у тривозі. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, як покращити якість сну у цій непростій ситуації.

Лікар-дієтолог Оксана СкиталінськаФото: Oksana Skytalinska

На своїй сторінці в Facebook експертка пояснила, що сон дуже тісно пов'язний з емоціями, стресом та фізичним здоров'ям. Присутність сильних негативних емоцій сприє накопиченню нейромедіаторів збудження в нейронах, що спричинює гіперактивацію нервової системи та пригнічення всіх механізмів засинання. Навіть при засинанні сон поверхневий, нетривалий (раннє прокидання о 4-5 годині) і не дає відчуття відпочинку. Такий стан називають стресовою інсомнією (безсонням).

Сон лікує і відновлює сили. Скиталінська радить, намагатися "наспати" протягом доби хоча б 7 годин.

Фото: Getty Images

Що може покращити якість сну?

  • Не слід дивитися сцени війни та страждань. Так, ви скажете, що це неможливо. Але це можливо.
  • Вівсяна молочна каша на вечерю. Або молочно-банановий коктейль з ложечкою меду (цукру). Або тепле молоко з ложечекою меду (цукру). В молоці є амінокислота триптофан, з якої, шляхом біохімічних перетворень синтезується мелатонін, а мед (глюкоза) допомагає цю амінокислоту транспортувати до мозку.
  • Якщо є можливість, бажано прийняти теплий душ, або покласти грілку чи 1,5 л пляшку з гарячою водою під ноги. Грілку або пляшку потрібно загорнути у натуральну тканину.
  • М'яка зігріваюча пов'язка на очі.

Якщо є змога, слід використати прості засоби з легким заспокійливим ефектом:

  • таблетку магнію з вітаміном В6;
  • чаї з ромашки, лаванди, меліси, звіробою, (можна з ложечкою меду/цукру);
  • більш виражені властивості мають настоянка півонії або собачої кропиви (пустирника): неповна чайна ложка (10-15 крапель) на півсклянки теплої води. Можна цю настоянку давати і підліткам з 12 років: по 1 краплі на рік життя;
  • таблетку з екстрактом валеріани або настоянку/екстракт так само 10-15 крапель на півсклянки води.

Фахівець наголошує: всі ці трав'яні чаї та засоби не мають клінічно доведених ефектів впливу на сон, проте вони мають доведені транквілізуючі (заспокійливі) ефекти.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я