RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Не можу нормально спати: лікарка розповіла, як позбутися кошмарів під час війни

Жахи війни залишають глибокий відбиток у душах людей, через що спокій та сон втрачають мільйони українців. Фахівці психічного здоров'я всіма силами намагаються підтримувати онлайн тих, хто цього потребує, дають поради про те, як боротися з панікою, стресом або вигорянням. Психотерапевт Ангеліна Левицька в Instagram розповіла, що робити, якщо мучать кошмари про війну.

"Кошмарні сновидіння мене турбують щоночі, я чую звук сирен, я бачу як снаряди руйнують мій будинок. Як впоратися з цим, адже я не можу нормально спати?" - з такою проблемою звертаються до лікаря пацієнти.

Фото: Getty Images

За словами Левицької, кошмари - один із найпоширеніших симптомів посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Навіть якщо деталі страшних снів зберігаються недовго, емоції після них часто продовжуються протягом дня: людина відчуває злість, зневіру, почуття провини, страх, занепокоєння.

Психотерапевт дала кілька порад про те, як подолати нічні кошмарні сновидіння.

1. Уникайте надмірного збудження. Оскільки ваша нервова система через зіткнення з травматичною подією перебуває у стані підвищеної готовності, не варто переглядати щоразу новини, давати організму надмірне фізичне навантаження.

2. Уникайте конфліктних ситуацій, обмежте вживання кави, алкоголю, енергетичних напоїв. ⠀

3. Перевірте свою спальню на наявність будь-яких нагадувань про травматичну подію. Часто перед сном ви дивитеся телевізор, де можуть з'явитися нагадування про пережите саме тоді, коли ви намагаєтеся розслабитися.

4. Якщо ви прокидаєтеся вночі або довго не можете заснути, головне не хвилюватись із цього приводу і ставитися до ситуації спокійно. Хорошим способом реагувати у цій ситуації є різні практики релаксації.

5. Повертайтеся до реальності. Важливо після пробудження від поганого сну відчувати себе в реальності та безпеці. Нагадуйте собі, що зараз все гаразд, і загрози немає.

6. Вигадайте новий сюжет сновидіння. Одна з ефективних технік, спрямована на порятунок від поганих снів, називається переказом сновидінь і полягає в тому, щоб після пробудження уявляти інший кінець сну - спокійний і приємний.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я