RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Здоров'я

Новини

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Дерматолог розповів, чому з'являється лупа та як підібрати шампунь для її лікування

Лупа - це лущення, яке розвивається внаслідок запалення шкіри та росту дріжджоподібних грибків роду Malassezia. Дерматолог і трихолог Кузьма Хобзей розповів, чому з'являється лупа і чи можна її вилікувати за допомогою шампуню.

Часто поява лупи має гормональні причини, і це характерно для будь-якого віку, розповів лікар в інтерв'ю Vichy Ukraine.

Фото: maxpixel.net

"У маленьких дітей себорейний дерматит може з'явитися під впливом на сальні залози гормонів, які вони отримали від мами. Пік - це статеве дозрівання, коли в організмі починається гормональна перебудова і сальні залози починають активно працюють. Також це можуть бути дорослі люди, у яких є проблеми гормональні, період перед менопаузою у жінок, у чоловіків із віком. Але лупа може супроводжувати організм все життя, - каже Хобзей. - Одним із істотних факторів розвитку лупи є pH шкіри. Грибки люблять, коли він зміщується в нейтральну сторону. Саме тому я не рекомендую мити голову милом, адже мило - це луг, як і сода. Вона зміщуватиме pH в нейтральний бік, тоді як оптимально для нашого мікробіома - це кисле середовище".

Дерматолог дав поради щодо підбору шампуню для лікування лупи.

"Вважають, що якщо жир забрати, тоді не буде лупи. Ні, потрібно нормалізувати мікрофлору, зменшити кількість грибка, не пересушити шкіру та змити надлишок жиру, - розповів експерт. - Шампуні проти лупи повинні містити протигрибкові компоненти, наприклад, дисульфід селену, який пригнічує розмноження грибка та нормалізує мікрофлору на поверхні шкіри".

Також трихолог попередив про популярний народний засіб лікування лупи оцтом.

"Оцет закисляє середовище та створює несприятливі умови для розвитку грибка. Але я не рекомендую це робити, оскільки вдома людина може неправильно розрахувати концентрацію та експозицію. Нашкодити можна, пацієнти приходять із дерматитом контактної природи, коли треба запалення знімати, а не просто лікувати лупу" , – зазначив Хобзей.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я