RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Лікар назвала три періоди в житті жінок, коли ризик інсульту найвищий

Ризик інсульту традиційно пов'язують із високим артеріальним тиском, рівнем холестерину та глюкози в крові. Ці фактори є актуальними для всіх, але є і специфічні чинники, які існують тільки для жінок. До них належать гормони, і невролог Анастасія Гончар розповіла про їхній зв'язок із гострим порушенням мозкового кровообігу.

"Більшість факторів ризику інсульту однакові як для чоловіків, так і для жінок. Але існують і гендер-специфічні фактори для жінок, яких позбавлені чоловіки, - пише лікар в Instagram проекту "Свій Док". - Зокрема, винні в усьому жіночі гормони, рівень яких змінюється під час вагітності, після пологів, під час менопаузи. Саме ці три періоди життя жінок є критичним для настання інсульту".

Читайте з цієї теми: Підвищує ризик інсульту: вчені розповіли, коли парацетамол може нашкодити.

Фото: Getty Images

Невролог пояснила, що під час вагітності та пологів через гормональні зміни змінюється будова стінки судин головного мозку.

"Змінюється структура колагену та еластину, що впливає на жорсткість та еластичність судин. Також баланс між здатністю крові згортатися та формувати тромби та розтікатися і викликати кровотечу змінюється у бік тромбоутворення, - пише Гончар. - Частота інсультів під час вагітності – 30-90 на 100 тисяч жінок. Найбільш уразливий період - 2 дні до і 1 день після пологів".

Ризик інсульту збільшують ускладнення під час вагітності – гестаційний діабет, гіпертензія, прееклампсія. Також з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань пов'язують раннє (до 10 років) або пізнє (після 16 років) настання першої менструації, ранній вік настання менопаузи (до 45 років), застосування комбінованих оральних контрацептивів (кок) з високими дозами естрогену.

Читайте на тему: Як розпізнати гіпертонічний криз: лікар розповіла про симптоми і першу допомогу.

"Гормонозамісна терапія менопаузи не показала своєї переваги для профілактики інсульту, навпаки, негативно асоційована з ризиками. Тому в гайдлайнах не рекомендують таку терапію для жінок", - зазначила лікар.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я